Ontdek de veelzijdigheid van Fryslân op de fiets. Met verschillende routes door de provincie komt u langs de mooiste plekjes van Fryslân! Zo hoeft u niks te missen. Aansluitend een overnachting boeken? Er zijn vele overnachtingsmogelijkheden langs de fietsroutes. Zo kunt u een aantal dagen door Fryslân trekken en verschillende routes af leggen, een ultieme Friese beleving!

In Fryslân ligt, net als in de rest van Nederland, een fantastisch fietsroutenetwerk. Op basis van knoopppunten fietst u eenvoudig de meest prachtige routes.

Een kleine greep uit het aanbod met websites met informatie over fietsen, knooppunten, routes, planners e.d.

  • Fryslân: Toeristische informatie over recreëren in Fryslân.
  • Nederland fietsland: Het startpunt van elke fietstocht.
  • ANWB: Alles over fietsen, e-bikes, routes, nieuws en tips.
  • Fietsrouteplanner: Zo stippelt u gemakkelijk uw eigen fietsroute uit.
  • Fietsers Welkom: Wat maakt een fietstocht leuk? Het afstappen, lees hier waar u meer dan welkom bent.

Fryslân heeft in de Kwaliteitsmonitor fietsregio’s van het Landelijk Fietsplatform, de hoogste score van alle provincies behaald.
Fryslân heeft de maximale score van 5 sterren toegekend gekregen voor de kwaliteit van onderhoud aan het routenetwerk en de randvoorwaarden die het netwerk aantrekkelijk maken.

De provincie scoort in 2017 een 4,81 (96,2% van de punten). Een prachtig resultaat, net als in 2015 de hoogste score van alle provincies!

Ga naar de website van het Landelijk Fietsplatform voor meer informatie.

fietsregio 2017 fryslan 5sterren

fietsen in friesland 01

Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers. Het lotingssysteem zorgt voor de indeling van de verschillende groepen. Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers alle stempels bij de verschillende posten hebben gehaald en uiterlijk om 24.00 uur bij de laatste finishcontrole in Bolsward zijn.

Fietselfstedentocht 2018

De Fietselfstedentocht in 2018 is op pinkstermaandag 21 mei.

Kijk voor meer informatie op: www.fietselfstedentocht.frl

Lengte 27,5 km, ca. 2 uur

Deze route door Gaasterland voert onder meer langs Sloten. Tot 1984 was de vesting Sloten vanwege zijn regelmatig vorm ook wel de ideale renaissancestad genoemd, een zelfstandige gemeente met een volwaardig stadbestuur. Sloten stamt al uit de elfde eeuw, het kreeg in 1426 stadrechten. Het dankt zijn ontstaan aan de gunstige ligging op de kruising van handelswegen over land en water, wat heel goed terug te vinden is in de vorm van de nederzetting.

Download hier de route

fietsroute gaasterland sloten

Bron: www.nederlandfietsland.nl

Lengte 47 km, ca. 3 uur.

Het landschap tussen Heeg en de IJsselmeerkust kenmerkt zich door weidse polders maar bovenal door water, veel water. Door zijn overvloed aan meren, poelen en plassen, die via talloze vaarten en sloten met elkaar verbonden zijn, werd dit deel van Fryslân hét watersportgebied van Nederland. Maar tussen de ‘griene greiden en witte silen’ – de groene weiden en witte zeilen – liggen ook kleine dorpen die via kronkelende dijkjes en smalle weggetjes te bereiken zijn. Hindeloopen en Workum zijn twee stadjes met een rijkdom aan monumenten en tradities.

Download hier de route

anwb fietsroute tussen heegermeer en ijsselmeer

Bron: www.anwb.nl

Lengte 63 km, ca. 4 uur.

Geen Friese elf steden in dit gebied, maar wel eindeloze ruimte en prachtige polders, dorpjes , meren en waterwegen. En dat allemaal over prachtige fietspaden, ver weg van steden en wegen. Dit is het Fryslân zoals iedereen zich dat wenst: weids, vlak en afwisselend. Al fietsend is de geschiedenis van de streek goed zichtbaar, want de vervening heeft hier letterlijk diepe sporen getrokken. De vele meren en sloten, waarvan het landschap hier vergeven is, dwingen soms tot omrijden, maar wel móói omrijden.

Download hier de route

anwb fietsroute rondje tjeukemeer

Bron: www.anwb.nl

Bossen, boeiende vergezichten, binnen- en buitendijkse polders en unieke natuur gebieden. Gaasterland in een notendop. Fryslân, maar toch ook een beetje buitenland. Die sfeer roept het glooiende landschap tussen de IJsselmeerkust met de kliffen en de Friese meren op. De bijzondere natuurgebieden langs de kust zijn samen met de binnendijkse polders eldorado’s voor vogels en voor de vogeltrek van grote internationale betekenis.

En wat is er nu mooier dan fietsen of wandelen door dit unieke stukje Nederland en genieten van de vergezichten en de intimiteit van slingerende bospaadjes. En de vogels niet te vergeten.

IJsselmeerkust

Fietsen langs de dijk van de boeiende IJsselmeerkust met de kliffen betekent wel goed uitkijken. Ook auto’s en landbouwverkeer maken gebruik van de vrij smalle weg. Op tal van plaatsen zijn prachtige uitzichtpunten over het IJsselmeer en de boeiende zandbanken met hun bijzondere natuur en de ontelbaar vele vogels.

Vogels kijken

Dat kan onder andere vanuit vogelkijkhut De Mok ten zuiden van Laaksum, bereikbaar via de oude zeedijk tussen Mirns en Laaksum. Achter de dijk ligt het smalle pad naar de vogelkijkhut (zie foto voorzijde). Ook vanaf het uitzichtpunt met vaste kijker op de Oudemirdumerklif ten zuiden van Oudemirdum kunnen tal van vogels worden gespot. Deze plek is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het uitzichtpunt ligt ten zuiden van Oudemirdum aan de Dollen. Er is een parkeerplaats bij het begin van het toegangspad.

Download hier de route

mokkebank

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/mokkebank

Grutto’s, kemphanen, bruine kiekendieven en de kleine rietgans. Een fietstocht langs de oevers van de Oudegaaster Brekken is een fietstocht door een bijzonder vogelgebied.

Landschappen en prachtige vergezichten

Maar niet alleen voor vogelaars is deze route interessant. Ook liefhebbers van boeiende landschappen en prachtige vergezichten komen optimaal aan hun trekken. Workum is een prima uitvalsbasis voor een rondje Oudegaaster Brekken. Via de Trekwei rijdt u naar Nijhuizum, een buurtschap met 40 inwoners. Een echt melkveegebied, met inmiddels ook flink wat kleinschalige recreatie: een minicamping, trekkershutten, een theetuin. Een mooie plek om uw tent op te slaan en te genieten van de weidsheid.

Route

Rondje Oudegaaster Brekken (inclusief bezoek Sanfirden) is 17, 5 km. Vanaf station Workum is de route 24 kilometer. Vanaf station IJlst 29,5 kilometer. De route is in de zomer ook gemakkelijk uit te breiden door in Gaastmeer het pontje over de Inthiemasloot te nemen en via Brandeburen naar Workum terug te fietsen. U komt dan langs de noordkant van de Fluessen waar onder andere een aalscholverkolonie zit.

Download hier de route

blauhusterpuollen

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/blauhuster-puollen