Bossen, boeiende vergezichten, binnen- en buitendijkse polders en unieke natuur gebieden. Gaasterland in een notendop. Fryslân, maar toch ook een beetje buitenland. Die sfeer roept het glooiende landschap tussen de IJsselmeerkust met de kliffen en de Friese meren op. De bijzondere natuurgebieden langs de kust zijn samen met de binnendijkse polders eldorado’s voor vogels en voor de vogeltrek van grote internationale betekenis.

En wat is er nu mooier dan fietsen of wandelen door dit unieke stukje Nederland en genieten van de vergezichten en de intimiteit van slingerende bospaadjes. En de vogels niet te vergeten.

IJsselmeerkust

Fietsen langs de dijk van de boeiende IJsselmeerkust met de kliffen betekent wel goed uitkijken. Ook auto’s en landbouwverkeer maken gebruik van de vrij smalle weg. Op tal van plaatsen zijn prachtige uitzichtpunten over het IJsselmeer en de boeiende zandbanken met hun bijzondere natuur en de ontelbaar vele vogels.

Vogels kijken

Dat kan onder andere vanuit vogelkijkhut De Mok ten zuiden van Laaksum, bereikbaar via de oude zeedijk tussen Mirns en Laaksum. Achter de dijk ligt het smalle pad naar de vogelkijkhut (zie foto voorzijde). Ook vanaf het uitzichtpunt met vaste kijker op de Oudemirdumerklif ten zuiden van Oudemirdum kunnen tal van vogels worden gespot. Deze plek is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het uitzichtpunt ligt ten zuiden van Oudemirdum aan de Dollen. Er is een parkeerplaats bij het begin van het toegangspad.

Download hier de route

mokkebank

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/mokkebank