Bewonder de Friese schatten in de tientallen musea die de provincie rijk is. Zowel jong als oud vermaakt zich hier prima. Er zijn bovendien regelmatig tentoonstellingen speciaal voor de jongeren onder ons. Over Fryslân is veel te lezen en te ontdekken, vandaar ook de vele prachtige musea! Hier kunt u al het moois van de provincie bewonderen. Er zijn een aantal grote musea die u eigenlijk niet mag missen, daarnaast zijn er ook tal van kleinere musea en oudheidskamers die erg interessant zijn. Al deze musea organiseren regelmatig prachtige tentoonstellingen, zeker een bezoekje waard dus!

In het overzicht heeft Touristinfo Woudsend is een selectie voor u gemaakt van de musea in de regio en enkele aanbevolen musea welke op een wat grote afstand van Woudsend liggen.

Bezoekerscentrum Mar en Klif heeft een mooie, kleine heemtuin. In de tuin zijn verschillende biotopen uit Gaasterland aangelegd. Bij elke biotoop zie je de wilde planten (en soms insecten en andere dieren) die in de natuur ook in zo’n gebied voorkomen. De heemtuin wordt onderhouden door een werkgroep van vrijwilligers van IVN Súdwesthoeke. De tuin is onder openingstijden van het bezoekerscentrum vrij toegankelijk.

Op dit moment is in de heemtuin de expositie Pleisterplanten, geneeskruiden uit eigen omgeving, te zien.

Doe, ontdek en beleef de natuur en haar historie in het Bezoekerscenrtum Mar en Klif. Reis door het ijs en ontdek hoe het Nationaal Landschap Súdwest-Fryslân is ontstaan. Klim in de observatiehut en zoek de vogels langs het Ijsselmeer, kijk uit over het maaiveld of stap in de ondergrondse wereld van de das. Laat je informeren over de geschiedenis van de Zuiderzee en het verdwijnen van de veenbult. En over de V2-raketten die in het Rijsterbos werden afgevuurd. Of bekijk de natuur van dichtbij. In het museumweiland zie je vogels en kuikentjes tussen de sprieten van het gras!

Voor het hele gezin

De tentoonstelling is leuk voor jong en oud. Kinderen gaan lekker op onderzoek uit en spelen. Volwassenen kunnen hun hart ophalen bij verhalen over oude en nieuwe geschiedenis (maar mogen natuurlijk ook van de glijbaan!).

Vaste tentoonstelling

Benieuwd naar de geschiedenis van Zuidwest Friesland? Of wil je weten welke dieren er leven? Struin een uur (of twee) door de vaste tentoonstelling van Mar en Klif. Een prachtige manier om Nationaal Landschap Zuidwest Friesland te ontdekken. De tentoonstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen. Terwijl de kids lekker aan de slag gaan met de vele doe-activiteiten, kunnen volwassenen lekker door de expositie dwalen en kennis maken met de verhalen over de geschiedenis van ons landschap. Maar ze mogen natuurlijk ook de glijbaan even proberen!

 

Openingstijden

april t/m oktober

 • Maandag (alleen in jun, jul, aug) 13:00 – 17:00
 • Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 - 17:00
 • Zon- en feestdagen 13:00 – 17:00

november t/m maart

 • Zaterdag: 11:00 - 16:00
 • Zondag: 13:00 – 16:00

Extra openingstijden kerst- en voorjaarsvakantie

 • Dinsdag t/m vrijdag van 11:00 – 16:00.

Op 24, 25, 31 december en 1 januari gesloten!

Toegansprijs

U bepaalt zelf welke bijdrage u betaalt. Betaal wat het bezoek u waard is!

Bezoekadres

De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum
www.marenklif.nl

bezoekerscentrum mar en klif

Het zonnestelsel in huis.

Aan het plafond van de woonkamer van een practig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1744 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

Actuele stand

Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius bijvoorbeeld in 88 dagen, de aarde in een jar en Saturnus zelfs in meer dan 29 jaar!

Uurwerk

Het Planetarium loopt door middel van een indrukwekkend radaerwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel.

Bij een bezoek aan het Eisinga Planetarium hoort een uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. Het overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen. Behalve het indrukwekkende raderwerk van het planetarium en de voormalige wolkammerij van Eisinga is er tevens een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten te zien. Ook aan de moderne sterrenkunde wordt aandacht besteed. Er is bovendien een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond.Voor kinderen is een gratis speurtocht beschikbaar.

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 4,75
 • Kinderen t/m 3 jaar gratis
 • Kinderen 4 t/m 13 jaar en CJP € 4,00
 • Groepen van meer dan 20 personen € 3,75 p.p

Openingstijden

 • Het gehele jaar: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zondag 13.00 - 17.00 uur.
 • Tussen 1 april - 31 oktober ook maandag 13.00 - 17.00 uur.
 • Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

Bezoekadres 
Eise Eisingastraat 3, 8801 KE Franeker
www.planetarium-friesland.nl

planetarium eise eisinga

Het Fries Landbouwmuseum is een modern ingericht, levendig museum. De stoommachine draait, het geluid van de karnmlen klinkt in de boterhoek en een boerenfamilie klaagt over de slechte oogst. In het museum toont de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer tijdens verschillendde periodeb, zoals de terpentijd, de middeleeuwen, de periode rondom 1870 en voor en na de oorlog. Hoe hielden onze voorouders het hoofd (soms letterlijk) boven water, hoe gingen ze te werk en welke probleen kwaqmen ze tegen in hun strijd een bestaan op te bouwen. Dat zijn de vragen die de basis vormen voor de inrichting van het muezeum.

Een waardevolle en uitgebreide collectie met o.a: Landbouwgereedschappen en gebruiksvoorwerpen waarvan het merendeel is gebruikt in de periode 1850 - 1950. Zuivelproductie op de boerderij, periode tot plus minus 1900. Fries Rundvee Stamboek. Akkerbouw, hooioogst, Ambachten ten dienste van de landbouw, huishoudelijke voorwerpen, pronk en sier. Een overzicht van de overgang van zuivelproductie van boerderij naar zuivelfabrieken. Het resultaat is een rijk geschakeerde, breed samengestelde, uiterst boeiende collectie historische voorwerpen, sommige van grote waarde en samen van unieke cultuurhistorische betekenis. De collectie wordt op een levendige manier getoond en prikkelt alle zintuigen. Zien, voelen, ruiken en ervaren!

Naast de vaste expositie zijn er jaarlijks verschillende tijdenlijke tentoonstellingen te bezichtigen. Ook zijn er geregeld activiteiten zoals voor- en fietstochten en lezingen.

Openingstijden

 • Voorjaarsvakantie dagelijks 10:00 - 17:00
 • 1 april t/m 31 oktober dagelijks 10:00 - 17:00
 • 1 november t/m 31 maart
 • alleen op afspraak en in schoolvakanties (regio noord)
 • Kerstvakantie gesloten m.u.v. de miniaturendag
 • Gesloten op de volgende feestdagen: kerstdagen, oud & nieuwjaarsdag, paaszondag, koningsdag en pinksterzondag
 • Groepen op afspraak. Het gehele jaar, ook mogelijkheden buiten de reguliere openingstijden.

Toegansprijzen

 • Volwassene € 6,00
 • Kind 6 t/m 12 jaar € 3,00
 • Kind 0 t/m 5 jaar gratis
 • Gezinskaart (3 pers. of meer) € 15,00
 • Museumjaarkaart gratis (de museumjaarkaart is alleen geldig voor een museumbezoek en is niet geldig voor combikaarten, arrangementen en kortingsacties)

Bijzondere entrees

 • Groepen volwassenen  per persoon € 5.00 (vanaf 20 pers)
 • Groepen school per persoon  € 2,00 (begeleiders gratis)

Bezoekadres

Koaidyk 8b, 9264 TP Earnewâld
www.frysklanboumuseum.nl

fries landbouwmuseum

De collectie van het Fries Scheepvaart Museum bevat ruim 22.000 voorwerpen en bijna 43.000 foto's. Daarnaast is er in het museum een bibliotheek met bijna 12.000 titels en worden er archieven bewaard. De collectie bestaat uit twee verzamelgebieden: de geschiedenis van de Friese scheepvaart en de geschiedenis van de stad Sneek en de Friese Zuidwesthoek. Daarnaast is er ook nog een deelcollectie schaatsen en ijssport.

Wat kunt in het museum verwachten?
Schepen uiteraard. Maar er is nog veel meer te zien. In de scheepvaartafdeling is aandacht voor de Friese kustvaart, de binnenvaart (met skûtsjes bijvoorbeeld), de beurtvaart, de visserij, de vrachtvaart, de scheepsbouw en de Friese Admiraliteit. Uniek is de afdeling pleziervaart met oude en moderne zeiljachten. Het gaat in ons museum echter niet alleen maar over schepen. In de historische afdeling van de stad Sneek wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van de stad en de omgeving. Er is aandacht voor de Sneker Waterpoort, er zijn prachtige stijlkamers uit de 18de en 19de eeuw en in de zilverzaal staat de producten van de Sneker Zilversmeden te pronken. Al deze voorwerpen vertellen hun verhaal. Dat doen zij op verschillende manieren. Met zaalbladen bijvoorbeeld, audiotours en multimedia (films). Voor kinderen worden de verhalen verteld op hun eigen niveau. Daarvoor is het Kindermuseum

Museumplattegrond
Bij binnenkomst wordt u een folder met informatie en een plattegrond van het museum aangeboden. Daarop is vermeld welke afdelingen er zijn en hoe u die kunt vinden. In de introductiezaal draait een korte film. Binnen vijf minuten weet u precies wat u in ons museum kunt verwachten. Met behulp van de plattegrond kunt u vervolgens keizen voor de afdelingen die u interesseren. Bij de balie kunt u uiteraard ook terecht met eventuele vragen.

Bekijk hier de museumplattegrond.

Audiotour
Op diverse plaatsen in het museum zijn in het Nederlands, Fries, Engels en Duits zaalbladen te vinden. Deze bladen vertellen iets over de collectie of over een specifiek voorwerp. Wanneer u meer wilt weten, is de audiotour misschien een goed idee. Door het beluisteren van korte verhalen komt u veel meer te weten dan wij u kunnen vertellen op de bijschriften bij de museumvoorwerpen. U kiest zelf welke voorwerpen u interesseren en u hoeft zich niet te houden aan een bepaalde volgorde. De audiotour is voor € 1,50 bij te balie van het museum te verkrijgen.

Toegansprijzen

 • Volwassenen € 7,50, inclusief 1 kopje koffie of thee*
 • 65+ € 7,50, inclusief 1 kopje koffie of thee*
 • Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
 • Kinderen 6 t/m 18 jaar € 3,00
 • Groepen vanaf 10 personen** € 6,00 per persoon
 • Gezinskaart € 18,00
 • Museumjaarkaart / Rembrandtkaart gratis
 • CJP / CKV € 2,00
 • Friese scholen in groepsverband € 2,00 per leerling

* Een tweede kopje koffie/thee is € 1,00 en kunt u afrekenen bij de balie van het museum.
**De groepskorting geldt voor groepen van meer dan 10 betalende bezoekers (dus exclusief museumjaarkaarthouders).

Openingstijden

 • Maandag tot en met zaterdag 10:00 uur - 17:00 uur
 • Zondag 12:00 uur - 17:00 uur
 • Gesloten op: Eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste kerstdag, koningsdag, Hemelvaartsdag en nieuwjaarsdag
 • Geopend van 12:00 uur - 17:00 uur op: Tweede paasdag, tweede pinksterdag, tweede kerstdag

Bezoekadres
Kleinzand 16, 8601 BH Sneek
www.friesscheepvaartmuseum.nl

fries scheepvaartmuseum

Kom voor een magisch uitje naar het Heksenmuseum in Appelscha, in de enorme tuin kan je allerlei echte Heksenrituelen doen, oa Wichelroede leren lopen. Als heks houd je je op een goede manier bezig met magie en je zet al je kunde en kennis in als mensen je om raad en hulp vragen. Je leeft dicht bij en met moeder aarde en je gebruikt al haar goede gaven met grote eerbied. Het Heksenmuseum ligt achter de oude boerderij 'De Heksehoeve’. Met een speurtocht ga je door het 1 ha grote buitenmuseum langs alle mooie bomen, planten en kruiden.

Je vind er 27 echte heksenrituelen die je als bezoeker kunt doen, om zo inzichten te krijgen om wensen en dromen waar te maken. Voor kinderen is er een kinderspeurtocht/ heksendiploma met opdrachten. Je leert wichelroede lopen en we doen elke dag als de weergoden het toelaten samen met de bezoekers een wensenritueel bij de vuurplaats.

Er is een theeschenkerij met binnen en buitenterras en het magische winkeltje. Het hele jaar door worden workshops met maanvieringen gegeven.

Openingstijden

1 juli t/m 27 augustus van woensdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 10,00 per persoon
 • Voor kinderne van 5 tot 12 jaar € 7,50 per persoon

Bezoekadres

Drentseweg 46, 8426 ES Appelscha
www.heksehoeve.com

heksenmuseum

Bezoek het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging.

Techniek in beeld

In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt op een eenvoudige manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

De kracht van stoom en water

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

Strijd tegen het water

Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht.

Omdat het monumentale Woudagemaal een belangrijke praktische functie in de Friese waterhuishouding heeft, wordt het door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. De complete stoomploeg bestaat uit vijftien man. Dat zijn allemaal werknemers van het waterschap in Fryslân, Wetterskip Fryslân, de eigenaar van het stoomgemaal.

Speurtocht en diploma

Kinderen worden uitgedaagd met een spannende speurtocht. Hiermee verdienen ze een echt diploma als hulpmachinist van het gemaal!

Openingstijden

Het bezoekerscentrum is in de maanden februari tot en met december, en in de kerstvakantie, geopend voor bezoekers op de volgende tijden:

 • Dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • (juli + augustus ook maandag 10:00 - 17:00)
 • Op zon- en feestdagen: 13.00 uur tot 17.00 uur

Zowel het bezoekerscentrum als het gemaal zijn voor rolstoelen toegankelijk. In het bezoekerscentrum bevindt zich een invaliden toilet.

Het is niet toegestaan om honden mee naar binnen te nemen.

Toegangsprijzen 2016

Per persoon (incl. rondleiding)

 • Kinderen t/m 5 jaar gratis
 • Scholieren in klasverband (groep va. 15 pers.) € 3,75
 • Jongeren t/m 16 jaar € 5,25
 • CJP-passen € 6,25
 • 65+ € 6,25
 • Groepen vanaf 15 personen € 7,25 vanaf 17 jaar en volwassenen € 8,25
 • Gezinskaart (max. 2 volwassenen en max. 3 kinderen t/m 16 jaar € 25,25
 • Schoolreisarrangement (bezoek incl. speurtocht, glas drinken en zakje chips) € 6,25
 • Verjaardagsfeestje (bezoek incl. speurtocht, glas drinken, zakje chips en een feestelijk hoedje) € 6,25

Bezoekadres

Bezoekerscentrum Woudagemaal, Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer
www.woudagemaal.nl

Woudagemaal

Gysbert Japicx 1603-1666

Gysbert Japicx werd geboren in 1603 aan de Wipstraat 6 te Bolsward, de zoon van “Ancke Willems” en “Jacob Gysberts”. Gysbert zijn vader was kistenbouwer en burgervader van Bolsward en heeft een grote rol gespeeld in het ontwerp van het stadhuis van Bolsward. In één van de prachtige “glas in lood” ramen van het stadhuis van Bolsward, kunt u Jacob Gysberts terugvinden met het ontwerp van het stadhuis in zijn hand.

Gysbert Japicx werd schoolmeester en voorzanger eerst in Witmarsum en daarna in zijn geboorteplaats Bolsward. In 1666 overleed Gysbert Japicx aan de laatste pestepidemie die Europa tartte. Naast dat hij zelf overleed, overleden ook zijn vrouw en kinderen aan de epidemie.

Gysbert Japicx gebruikte de Friese taal voor zijn liederen en gedichten. In 1640 verscheen van zijn hand de Friese Tjerne, een bruiloftspraatje van een dronken boer geschreven in prachtig levend Fries. Hij volgde daarin het werk van eerdere Friese dichters na, maar door zijn veel groter dichterlijk talent (klankgevoeligheid, muzikaliteit, uitdrukkingsvaardigheid en beeldende kracht) kon hij zijn voorgangers ver overtreffen.

Gysbert Japicxhûs

Het geboortehuis van Gysbert Japicx werd in 1979 aangekocht door Arjen Holkema en Trijntje Holkema-Slot met het doel om van het huis een museum te maken. Dit om de nagedachtenis van hun grote voorvader te eren en in leven te houden.

Het museum heeft in 1997 haar huidige vorm gekregen. In 2003 is dat deel uitgebreid met ‘laat ons nu eens zoet muziekje’. In 2005 heeft er een kleine verbouwing plaats gevonden en is er een glazen schuifdeur en glaspanelen tussen het museum en de tekstwinkel gekomen. In 2013 is er een educatief verhaal toegevoegd aan de vaste expositie, zodat er ook voor de kinderen een aantrekkelijk programma aanwezig is.

De vaste expositie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Gysbert Japicx (1603 – 1666)
 • Music fan Gysbert Japicx
 • Het verhaal van de taal
 • Lytse Gysbert (voor de jeugd)

Openingstijden

 • Maandags: 13.30 - 17.00 uur
 • Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 - 12.30 uur en van 13.00 - 17.00 uur.
 • Op zaterdag en zondag gesloten.
 • Vanaf het 15 april weer op iedere zaterdag geopend van 12.00-16.00 uur.

Toegangsprijzen

 • Entree, volwassene € 2,50 per persoon
 • Entree, kind (6 t/m 14 jaar) € 2,00 per persoon
 • Kinderen tot 6 jaar hebben gratis entree

Arrangementen

“Wijnberg arrangement” € 9,50 per persoon (Koffie met gebak, aansluitend de stadswandeling en tot slot een bezoek aan het Gysbert Japicxhûs)

Educatief arrangement € 15,00 eenmalig + € 3,00 per persoon. (gebruik programma op school, museumbezoek en stadswandeling onder leiding van een stadsgids).

Bezoekades

Wipstraat 6, 8701 HZ Bolsward
www.gysbertjapicx.nl

gysbert japicxhûs

Jopie’s Paradys

Kom naar het museum en beleef het verhaal van Jopie in woord, beeld en geluid! Doe de audiotour en hoor Jopie vertellen over zijn prachtige werken, zijn helden en inspiratiebronnen. Kijk met andere ogen en laat u verrassen! Jopie voert u mee in zijn wereld en maakt u deelgenoot van zijn passies.

Ik ben begonnen met schilderen, net zoals ik begonnen ben met ademhalen. Zonder dat ik me er van bewust was. Het is gewoon een drang, van binnenuit. Net als eten en drinken.

Wolkom yn Jopie’s Paradys!

Openingstijden 2017

van 1 april t/m 31 oktober: ma. t/m za. van 10:00 - 17:00 uur

van 1 november t/m 30 december dagelijks van 13:00 - 17:00 uur 

Op zon- en feestdagen van 13.00 - 17.00 uur, 1e Kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag gesloten

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 8,50
 • Kinderen t/m 3 jaar gratis
 • Kinderen van 4 t/m 12 jaar (inclusief Koffer met Kunst) € 2,50
 • Groepsentree € 7,50
 • MuseumkaartgratisCJP € 5,50
 • Vriend (lid van de Vriendenkring) gratis
 • Rondleiding (op afspraak) € 25,00

Iedere bezoeker kan een audiotour meekrijgen om de toelichting die Jopie geeft op diverse werken te beluisteren. Deze audiotour is bij de prijs inbegrepen. De audiotour is ook beschikbaar in het Fries, Duits en Engels.

Het museum is volledig rolstoeltoegankelijk. Er staan eventueel 2 rolstoelen tot uw beschikking.

Honden zijn in het museum niet toegestaan.

Voor de Jeugd

Het museum heeft een uitgebreide educatieprogramma en biedt in de vakanties regelmatig workshops aan voor kinderen van 4 t/m 13 jaar.

Bezoekadres

Noard 6, 8711 AH Workum
www.jopiehuismanmuseum.nl

Jopie Huisman Museum

Als u de afsluitdijk passeert, ziet u bij Kornwerderzand de kazematten. Zij doen ons terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog. Een aanal van de 17 vestigwerken wordt aan het oog onttrokken door de open loopgraven en afdekking met grondlagen.

Het museum is samengetseld uit zeven kazematte waarin meer dan 20 exposities zijn ondergebracht. De kazematten zijn zoveel mogelijk authentiek ingericht. De kern van het museum betreft de Duitse aanval op Kornwerderzand in de meidagen van 1940 die door ons leger en marine met succes werd afgeslagen. De omgeving van deze historische plaats biedt een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en de Friese kust.

Het Kazemattenmuseum is in 1985 geopend en wordt uitsluitend door vrijwilligers geëploiteerd. Binnen de zware betonnen bouwwerken tot drie meter dikte, ziet u hoe de soldaten in de oorlogsdagen leefden. U kunt de slaapplaatsen en de telefooncentrale uit die tijd bezichtigen. Het telefoonnetwerk werkt nog steeds. De keukenruimte met provisiekamer waar voor 227 personen werd gekookt, is in oorspronkelijke staat hersteld. In diverse kazematten en wachtruimten zijn projecttentoonstellingen te bezichtigen zoals de Zuiderzee-expostitie, het Verzet, de Wapen-expositie, Bevrijding en Wonsstelling.

Het museum is ook erg geschikt voor kinderen. 

Openingstijden

 • Mei t/m oktober op woensdagen en zaterdagen van 10.00 - 17.00 uur.
 • Juli en augustus ook op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en op zondagen van 13.00 - 17.00 uur

   

Toegansprijzen

 • Kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,00
  Volwassenen € 6.00
 • Veteranenpas Gratis
 • Museumjaarkaart (MJK) Gratis
 • Groepsbezoek scholen € 2,00 per leerling
 • Begeleider groepsbezoek school per rondleider 2 gratis, iedere begeleider meer: € 3,00 c.q. MJK
 • Groepen buiten openingstijden, naast kosten rondleider, de normale entreeprijs doch met een minimum van € 50,00 (Geldt niet voor scholen)
 • Kosten rondleider € 17,50
 • Audiotour € 2,00

Bezoekadres

Afsluitdijk 5, 8751 TP Kornwederzand
www.kazemattenmuseum.nl

kazematten

De Stichting Oudheidkamer “Lemster Fiifgea” te Lemmer, opgericht in 1967, is gehuisvest in het oude gemeentehuis (Rijksmonument) van de voormalige gemeente Lemsterland. In het museum wordt aandacht besteed aan de visserij en de turfgraverij van eertijds in de voormalige Gemeente Lemsterland (nu De Fryske Marren), diverse scheepsmodellen, een uitgebreide collectie foto's en het zeer bijzondere Lemster kerfsnede aardewerk. Tevens is er een stijlkamer uit ongeveer 1910. Voorts worden er wisselende tentoonstellingen georganiseerd in onze “Wikselseal”.

Het museum c.q. de stichting heeft als doel: Het verzamelen en bewaren van voorwerpen en geschriften, die betrekking hebben op de geschiedenis van de voormalige gemeente Lemsterland.

Voorts worden er wisselende tentoonstellingen georganiseerd in onze “Wikselseal”. 
Nieuwsgierig geworden, tot ziens in de Oudheidkamer.

Openingstijden

dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur – 17.00 uur of op afspraak.

Toegangsprijzen

 • Volwassenen: € 3,00
 • Kinderen tot 14 jaar € 1,00

Nieuwburen 1, 8531 EE Lemmer (ingang Kerkhof/Fedde Schurerplein)
www.museumlemmer.nl

lemster fiifgea

 

Beleven, verwondern doen!

Ontdek het toen en nu van het spoorbedrijf in binnen- en buitenland. Plus fraaie staaltjes modelbouw, speeltreinen voor kinderen en heel veel meer. Treinen moeten rijden. Dit regelt u zelf. Druk maar op de knoppen!
Bij de ingang van het museum vindt u de zogenaamde Scheltemazaal. Deze zaal is genoemd naar de oorspronkelijke grondlegger van het museum, Piet Scheltema. De colletcie is tot op heden de grootste collectie van Nederlandse modellen in Europa.

De treinen van Baantjer

De bekende auteur Appie Baantje schreef romans over rechercheur De Cock van de Amsterdamse politie. In zijn vrije tijd was hij vaak bezig met zijn modeltreinen, die hij in zijn tuin liet rijden. De Baantjerbaan is een landschapsbaan met treinen. Vrijwilligers hebben zijn nagelaten en geschonken baan met treinen opgebouwd in het museum in Sneek.

Openingstijden

 • Maandag 13:00 - 17:00 uur
 • Dinsdag 10:00 tot 17:00
 • Woensdag 10:00 tot 17:00
 • Donderdag 10:00 tot 17:00
 • Vrijdag 10:00 tot 17:00
 • Zaterdag 10:00 tot 17:00
 • Zondag 13:00 tot 17:00

Het museum is gesloten op erkende feestdagen. Erkende feestdagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag
 • Eerste Paasdag
 • Koningsdag
 • Eerste Pinksterdag
 • Eerste Kerstdag
 • Oudejaarsdag

Het museum is open op de volgende feestdagen

 • Tweede Paasdag van 13:00 tot 17:00
 • Hemelvaartsdag van 10:00 tot 17:00
 • Tweede Pinksterdag van 13:00 tot 17:00
 • Goede vrijdag 5 mei 13:00 tot 17:00
 • Tweede Kerstdag van 13:00 tot 17:00

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 6,00
 • Kinderen 3 t/m 13 jaar € 4,00
 • 65+ € 5,00
 • Museuamjaarkaart gratis
 • Volwassenen en kinderen met eigen biebkaart € 1,00 korting
 • Strippenkaart € 49,95 ( 20 strippen en 2 jaar geldig)
 • Groepskorting op aanvraag.

Kinderen beneden de 14 jaar alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.

Gratis rondleidingen

Elke middag zijn er ook rondleidingen door het museum mogelijk. Ze worden gegeven door onze vrijwilligers met ervaring in modelspoor. Komt u met een grote groep, bel dan vooraf even met het museum. Rondleidingen met een kijkje achter de schermen (want er gebeurt natuurlijk een heleboel wat we u graag tonen) zijn ook mogelijk, maar uitsluitend op afspraak.

Helaas kunnen we geen honden ontvangen!

Bezoekadres

Station Sneek Centraal, Dr. Boumaweg 17b, 8601 GM Sneek
www.modelspoormuseum.nl

modelspoor museum sneek

Museum Belvédère is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Fryslân.

Het museum toont twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Fryslân in directe relatie tot beeldende kunst uit Nederland en Vlaanderen. Het accent ligt op schilderkunst die relaties aangaan met de omliggende landschappelijke sfeer.

Tot de vaste collectie van Museum Belvédère behoren onder andere werken van Jan Mankes, Hendrik Werkman, Thijs Rinsema, Jean Brusselmans, Jan Altink, Gerrit Benner, Willem Hussem, Roger Raveel, J.C.J. Vanderheyden en Robert Zandvliet.

In 2009 is het museum opgenomen in het Nederlands Museumregister.

Museum Belvédère organiseert ongeveer vijf exposities per jaar. Daarnaast vinden er talloze culturele evenementen als concerten, lezingen en voorstellingen plaats. Het museum beschikt over een museumcafé en een gespecialiseerde mediatheek. Rondleidingen in zowel het museum als het museumpark zijn op aanvraag mogelijk. Daarnaast biedt het museum diverse arrangementen.

Museum Belvédère ligt in het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij het prachtige Landgoed Oranjewoud.

Het moderne gebouw heeft een natuurlijke plaats in het nieuwe landschapspark; de donkere gevel valt bijna weg tegen de stammen van de bomen. Vanuit het museumcafé heeft u uitzicht op het museumpark met het grand canal, dat de moderne baroktuinen doorsnijdt, en aan het einde daarvan Landgoed Oranjewoud.

Een museumbezoek kan dan ook goed worden gecombineerd met een wandeling door het moderne Museumpark Landgoed Oranjewoud of een langere wandeling door de bossen van Oranjewoud, waarbij de belvédère, uitkijktoren, kan worden bezocht of de overtuin, de vroegere tuin van het landgoed.

Openingstijden

 • Op maandag gesloten
 • Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
 • Tweede Pinksterdag (16 mei) gesloten
 • Tweede Kerstdag geopend
 • Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 9,00
 • Kinderen tot 12 jr (gezin) gratis
 • CJP € 5,40
 • Basisonderwijs (in schoolverband) € 1,50
 • Voortgezet Onderwijs (in schoolverband) € 3,00
 • Museumkaart gratis
 • Vereniging Rembrandt gratis
 • Groepstarief € 8,25 (>10p.)
 • Rondleiding € 55,- (max. 25 p. per groep)
 • Rondleiding MLO/SBB € 55,-
 • Rondleiding scholen € 55,-

Bezoekadres

Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen-Oranjewoud
www.museumbelvedere.nl

museum belvédére

Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren. Nog steeds is Hindeloopen een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Vele oude karakteristieke woningen zijn bewaard gebleven. Ook de haven en de structuur van de stad met zijn smalle straatjes zijn een bezienswaardigheid.

In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld. In meerdere vertrekken maakt de bezoeker kennis met de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de interieurs. Ook aan de visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed. Een bezoek aan Hindeloopen zonder een ontmoeting met het roemrijke verleden, zoals in het museum gepresenteerd, is een gemiste kans.

Openingstijden

26 maart - 1 november maandag t/m vrijdag: 11.00 uur - 17.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen: 13.30 uur - 17.00 uur

Buiten het seizoen voor groepen open op afspraak.

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 5,-- inclusief 1 kopje koffie/thee
 • Kinderen 6 t/m 16 jaar € 3,-- inclusief 1 glaasje fris
 • Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
 • Museumkaart gratis
 • Groepstarief p.p. € 4,-- inclusief 1 kopje koffie/thee
 • Groepstarief kinderen € 2,-- inclusief 1 glaasje fris
 • Vrienden Museum Hindeloopen gratis

Bezoekadres:
Dijkweg 1, 8713 KD Hindeloopen
www.museumhindeloopen.nl

museum hindeloopen

 

Van koffie tot klokken! Een familiemuseum over vakmanschap, techniek en ondernemerszin. Douwe Egberts bouwde op dit stukje historisch Joure de eerste fabriek. De koffie ruik je hier nog altijd. Zeker als je deze zelf maalt! In de 19e eeuw gingen de Friese klokken als zoete broodjes over de toonbank. Bekijk met hoeveel vakmanschap ze gemaakt zijn. De bezoeker ervaart het verhaal over koffie en thee, al 260 jaar producten van het Jouster bedrijf Douwe Egberts. Er is veel aandacht voor het ambachtelijk vakmanschap van de koffiebrander, klokkenmaker, geelgieter, drukker, koperslager, kopergieter, theepakker en zilversmid. In het museum is de grootste collectie Friese klokken te zien. Dit jaar (vanaf 23 april 2016) is in Museum Joure de grote jubileumexpositie NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap. Er zijn kleine wisselende exposities met werk passend in een bepaald tijdsbeeld en veel activiteiten. In de tuin hangt deze zomer weer het schommelnetwerk van Chiel Kuijl.

Museum Joure bestaat uit 10 autentieke gebouwen. Fabriekjes, woonhuizen, werkplaatsen, winkel en pakhuizen op het voormalig industriterrein van rond 1900. Hierin zijn collecties op het gebied van koffie, thee, klokken ambachtelijk vakmanschap en hedendaagse kunst te vinden.

Openingstijden

 • dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
 • zaterdag & zondag: 14.00 – 17.00 uur
 • Dit jaar ook open op 1e Paasdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag, dit jaar ook open op 1e Pinksterdag, 2e Pinksterdag, 2e Kerstdag
 • Gesloten: Nieuwjaarsdag, 4e donderdag in september (Jouster Merke), 1e Kerstdag en Oudejaarsdag

Toegangsprijzen

 • Volwassenen € 6,50
 • Jeugd 4 t/m 16 € 3,50
 • Gezinskaart € 17,50
 • Museumkaart gratis

Groepsbezoek: Groepen (vanaf 15 personen) op afspraak tegen gereduceerd tarief € 5,50 pp . (entree + 1 kopje koffie/thee)
Vraag naar de mogelijkheden voor gebak en/of rondleidingen.

U kunt uw groepsbezoek combineren met een bezoek aan ons Koffie- en Theehuis.

Als u een rondleiding wilt, dan 2 weken van tevoren reserveren i.v.m. de beschikbaarheid van de rondleider.Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk. De duur van een rondleiding is ca. 1,5 uur. In de drukkerij kan iedere bezoeker zelf een boekenlegger drukken.Groepen kunnen voor speciale gelegenheden een hoesje voor de boekenlegger laten maken met daarop een speciale tekst. Kosten: € 0,50 per hoesje (graag afspreken bij reservering). Groepen kunnen een bezoek aan het museum combineren met een wandeling door de ‘Vlecke’ Joure o.l.v. gids van het ‘Het Jouster Kuierke’-gilde.
Kosten € 3,50 p.p.; reserveren via VVV Joure, tel. 0513 416030. Museum Joure is een rolstoelvriendelijk museum. Er is een rolstoel beschikbaar. Het is een hondvriendelijk museum.

Voor overige informatie en vragen over groepsbezoek kunt u contact met ons opnemen: tel. 0513 412283.

*De entreeprijs geldt voor groepen vanaf 15 personen. Als u gebruik wilt maken van de groepsprijs, dan vervallen andere kortingen, zoals de Museumjaarkaart en het kindertarief. Eén persoon dient voor de hele groep af te rekenen (contant, per pin of bij reserveringen eventueel op rekening).

Bezoekadres

Geelgietersstraat 1-11, 8501 CA Joure
www.museumjoure.nl

douwe egberts

Museum Joure bestaat uit 10 gebouwen

De naam Nooitgedagt is onlosmakelijk verbonden aan het eeuwenoude elfstedenstadje IJlst. Het in 1865 opgerichte eenmansbedrijfje van Jan Jarigs Nooitgedagt groeide uit tot een bedrijf met landelijke bekendheid. Wie heeft niet leren schaatsen op de houtjes van Nooitgedagt? Timmerlieden gebruikten gereedschap van Nooitgedagt en kinderen hebben gespeeld met houten speelgoed van Nooitgedagt. In het museum is een zeeer omvangrijke collectie van dit unieke materiaal tentoongesteld.

Openingstijden

 • LET OP: In verband met de bouw van een nieuw museum is het museum op dit moment gesloten.

Museum Nooitgedagt IJlst is toegankelijk voor gehandicapten.

Toegansprijzen

 • Volwassenen € 2,00 p.p.
 • Kinderen tot 16 jaar € 1,00 p.p.
 • Groepen vanaf 15 personen € 1,00 p.p.

Bezoekersadres 

Sudergoweg 1A, 8651 NE IJlst.
http://nooitgedagt-ijlst.nl

museum nooitgedagt ijlst

Het museum, gevestigd in het monumentale voormalige stadshuis, biedt een verrassende kijk op de geschiedenis van Sloten met een avontuurlijke "kijkwand" en ieder half uur de multimediapresentatie "Sloten ideale stad". Op zolder treedt u binnen in de wondere wereld van de toverlantaarn. Museum Stedhûs Sleat ligt in de oude binnenstad van Sloten. Het is een informatiecentrum waarin de cultuurhistorie van de regio en van de stad Sloten in het bijzonder wordt toegelicht aan de hand van voorwerpen, beeld en geluid. De vaste collectie bestaat uit een presentatie over de historie van Sloten en de collectie toverlantaarns van oud-Slotenaar Peter Bonnet (1893-1979). Aangevuld met de schenking van de heer Halsema, beschikt het Museum over de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland.

Openingstijden

1 april  t/m 31 oktober 2016

 • dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
 • zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur

1 november t/m 31 maart geopend op afspraak.
Voor groepen ook op afspraak geopend.

Gesloten op 1e Paasdag, Koningsdag, 5 mei, Hemelvaartsdag en 1e en 2e Pinksterdag!

Toegansprijzen

 • Volwassenen € 3,25 p.p.
 • Kinderen 6 t/m 17 jaar € 2,25 p.p.
 • Kinderen tot 6 jaar en MK gratis
 • Groepen volwassenen € 2,75 p.p. (min. 10 personen)
 • Groepen kinderen € 1,75 p.p. (min. 10 kinderen)

Bezoekadres

Heerenwal 48, 8556 XW Sloten
www.museumsloten.nl

museum stedhûs sleat

Een museum voor kinderen, ouders en grootouders, natuurliefhebbers en iedereen die wel eens een potvis van nabij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen. Zelf doen en beleven staat centraal in het museum en maken dit tot het natuurleukste museum van Fryslân!

De natuur van Fryslân

Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden.

In de tijdelijke expositiezaal zijn wisselende tentoonstellingen te zien waardoor er altijd iets nieuws te bekijken is.

Het atrium is het centrale hart van het museum. De voormalige binnentuin van het weeshuis is in 2005 voorzien van een glazen kap. Op deze manier is een prachtige ruimte ontstaan; buiten en binnen tegelijk. Tevens kunt u hier een gratis kopje koffie of thee nemen, en er staat een automaat met diverse versnaperingen.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Gesloten: Koningsdag, Bevrijdingsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwsjaarsdag.
In de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus extra vroeg en ook op de maandagen.

Toegangsprijzen

 • Volwassene: € 9,-
 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Kinderen van 4 t/m 15 jaar: € 6,-
 • Museumkaart, ICOM: gratis
 • Cultuurkaart met CJP korting: 50 % (niet in combinatie met groepskorting)
 • Vrienden: gratis
 • 65+ : € 7,-
 • Studenten: 50 % korting
 • Groepen vanaf 10 personen € 7,-

Het kan voorkomen dat een tijdelijke expositie dusdanig groot en duur is, dat op de normale entreeprijs een toeslag wordt geheven.

Bezoekadres

Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden.
www.natuurmuseumfryslan.nl

natuurmuseum friesland

Sinds 1955 is het gemeentelijk museum (Oudheidkamer Bolsward) te vinden in de ruimte boven de “vierschaar “ van het tussen 1614 en 1617 gebouwde stadhuis.

Met uit Bolsward afkomstige voorwerpen wordt de historie van Bolsward zichtbaar gemaakt. Bijzonder zijn onder andere de zilveren voorwerpen van Bolswarder zilversmeden, in Bolsward geslagen munten, 18e eeuws aardewerk geproduceerd in de tussen 1737 en circa 1800 werkzame gleibakkerij.

De representatieve ruimten van dit voormalige stadhuis (o.a. burgemeesterskamer; vierschaar en raadszaal) zijn te bezichtigen. Per 1 januari 2011 is de gemeente Bolsward opgegaan in de gemeente Sûdwest-Fryslân en heeft het gebouw zijn functie als bestuurscentrum verloren. Er is voor de representatieve ruimten een (gratis) folder beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Frysk en Nederlands.

Openingstijden

03 mei 2017 t/m 31 oktober 2017 maandag gesloten, dinsdag t/m donderdag van 13:30 uur tot 16:30 uur

vrijdag variabel open in verband met huwelijken

 

Toegang: gratis; een gift wordt op prijs gesteld.

Bezoekadres

Jongemastraat 2, 8701 JD Bolsward
http://stichtingbolswardshistorie.nl
oudheidkamer bolsward

Het puzzelmuseum Joure staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Tijdens uw bezoek aan het puzzelmuseum wordt u op een leuke en enthousiaste manier verrast door magisch entertainment. Iedereen vindt het leuk om op een ongedwongen manier getuige te zijn van kleine “wonderen”. U kunt een afspraak maken om het puzzelmuseum te bezoeken. Het puzzelmuseum is ook erg geschikt voor kinderfeestjes, familiefeesten, buurtfeesten, personeelsfeesten en scholen.

De collectie puzzels die u in het puzzelmuseum kunt bekijken bestaat o.a. uit:

 • Tangram
 • Schuifpuzzels
 • Constructiepuzzels
 • Metalen puzzels
 • Puzzels van Rubik
 • Geduldspelletjes
 • Solitaire
 • Boter, kaas en eieren
 • Molenspel
 • Verder zijn er puzzelboeken, zoekplaatjes, optische illusies, rebussen en spreekwoorden.

Het museum bestaat uit 2 verdiepingen. Er zijn diverse tafels waar bezoekers zelf kunnen puzzelen. Hiervoor is de gezellige benedenruimte ingericht. Daar kunnen ook consumpties worden genuttigd. In vitrines staat een deel van de collectie puzzels.

Er is een expositie over gezichtsbedrog. Allerlei voorbeelden die bedoeld zijn ter vermaak en misleiding van de bezoeker. Een klassieker is natuurlijk de afbeelding van een jonge vrouw of een oude vrouw. Maar er zijn ook veel minder bekende illusies. Ook de kunstenaar Escher ontbreekt niet. Het museum is beslist niet alleen voor puzzelliefhebbers bedoeld. Bezoekers die nooit puzzelen zijn juist heel fanatiek en vinden het geweldig.

Kom gerust een kijkje nemen, het is de moeite waard

Openingstijden

Bezoek op afspraak 0513-416417

Bezoekadres

De Brekken 6-13, 8502 TN Joure
www.puzzelmuseum.nl

puzzelmuseum joure

Het Titus Brandsma Museum is gewijd aan Titus Brandsma (1881 - 1942) pater Karmeliet, zijn veeelzijdige activiteiten (verzetsheld, voorvechter van vrijheid van meningsuiting, hoogleraar, journalist, Friese taalbevorderaar, oprichter van scholen) en zijn duidige betekenis. De permanente expositie toont Brandsma's leven door persoonlijke eigendommen, kleding foto's, schilderijen, geschriften, klooster- en gevangeniscel en authentiek stemgeluid. Elk jaar zijn er één of meer tijdelijke exposities, in 2016 is dat in het spoor van Titus Brandsma.

Het treinspoor neemt in het leven van Titus Brandsma een cruciale plaats in. Het loopt als een rode draad door zijn levens- en lijdensweg. Het rijgt zijn meest belangrijke levensgebeurtenissen als knooppunten aan elkaar.
Markeerpunten. Spoorwissels. Elk daarvan bepalend voor Titus’ spoor, op weg vanuit standvastigheid, volharding en geloof, uitmondend in zijn uiteindelijke lotsbestemming: Dachau. De wisselexpositie In het spoor van Titus beoogt met een minimaliteit aan tentoongestelde objecten, een maximaal effect aan associatie, voorstellingsvermogen en beleving bij de museumbezoekers te bewerkstelligen. Het centrale expositieonderdeel zal worden gevormd door een gereconstrueerd treinwagoncompartiment waarin Titus Brandsma in 1942 werd gedeporteerd vanuit Kleef naar het concentratiekamp Dachau. Verder wordt, met name aan de jeugdige bezoekers, een tweetal educatieve projecten aangeboden: een rollenspel en een project rond de componist Olivier Messiaen (WO II krijgsgevangene te Görlitz).

Van harte aanbevolen: een bezoek aan het Titus Brandsma Museum. Treed in het treinspoor van Titus Brandsma. Beleef In het spoor van Titus.

Toegansprijzen

 • Volwassenen € 3.00
 • Kind 6 t/m 16 jaar € 2.00
 • 65+ € 2.00
 • CJP € 2.50
 • Groepen > 15 personen  € 2,00 p.p.
 • Rondleiding op aanvraag (per groep van 12 personen) € 18.-
 • Museum jaarkaarthouders hebben gratis toegang

Openingstijden

 • Dinsdag 13.00 17.00 uur
 • Woensdag 13.00 17.00 uur
 • Donderdag 13.00 17.00 uur
 • Vrijdag 13.00 17.00 uur
 • Zaterdag 13.00 17.00 uur

Het museum is in 2017 geopend van 4 april tot half november.

Het museum is voor rondleidingen voor groepen op afspraak het gehele jaar geopend.

Bezoekadres

Grote Dijlakker 11, 8701 KV Bolsward
www.titusbrandsmamuseum.nl

titus brandsma museum