In Fryslân vind je maar liefst twee locaties die UNESCO als Wereldgoed zijn aangewezen: het Ir. D.F. Woudagemaal en de Waddenzee. Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog werkende stoomgemaal ter wereld. De Waddenzee is door het dynamische landschap uniek in de wereld. Kijk voor meer informatie ook eens op www.werelderfgoed.nl.

Afstand vanaf Woudsend: 16,8 km, ca 16 minuten met de auto.

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water, het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhemina en had als taak om overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen.

woudagemaal 05

Het imposante bakstenen gebouw is strak en sober van karakter, helemaal volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. De taken van het stoomgemaal in Lemmer werden in 1966 overgenomen door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Toch speelt het monumentale Woudagemaal in bijzondere gevallen nog steeds een cruciale rol. Bij extreem hoogwater wordt het oude stoomgemaal ingezet om zo snel mogelijk het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sinds oktober 2011 staat naast het gemaal een prachtig educatief bezoekerscentrum. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D film deel uitmaakt, vertelt in zijn totaliteit het verhaal van het stoomgemaal en haar nog steeds niet weg te denken rol in de Friese Waterhouding. Jong en oud genieten volop van de leuke manier waarop de informatie wordt aangeboden. In de Panoramazaal van het bezoekerscentrum is koffie verkrijgbaar en kan worden genoten van een subliem uitzicht over het IJsselmeer en de baai van Lemmer.
Een bezoek aan het Woudagemaal begint met een ontvangst in het bezoekerscentrum. Gemaal en bezoekerscentrum zijn rolstoelvriendelijk.

woudagemaal 01

Openingstijden

Het bezoekerscentrum is in de maanden februari tot en met december, en in de kerstvakantie, geopend voor bezoekers op de volgende tijden:
Dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 uur tot 17.00 uur
(juli + augustus ook maandag 10:00 - 17:00)
Op zon- en feestdagen: 13.00 uur tot 17.00 uur

Tijdens de openingstijden vinden vanuit het bezoekerscentrum geregeld rondleidingen naar het stoomgemaal plaats.
Het Woudagemaal is alleen toegankelijk door middel van een rondleiding.

Vanwege bijzondere omstandigheden en draaidagen gelden soms aangepaste openingstijden, kijk hiervor op de website van het Woudagemaal.

Adres

Gemaalweg 1A, 8531 PS Lemmer
Telefoon: 0514-561814

Kijk voor meer informatie op: www.woudagemaal.nl

woudagemaal 02

woudagemaal 03

woudagemaal 04

woudagemaal 06

Foto's: www.werelderfgoed.nl

Afstand vanaf Woudsend: variabel vanaf 31,6 km (23 minuten met de auto)

waddenzee 01

De Waddenzee is uniek in de wereld! Het ongeëvenaarde dynamische landschap kom je nergens ter wereld tegen. Het is een uitgestrekt en gevarieerd gebied dat ontstaan is onder de invloed van eb en vloed. In de Waddenzee vind je een compleet stelsel van geulen die afgewisseld worden door droogvallende zandplaten. Ook vind je vele mosselbanken, witte zandstranden en duinen, uitgestrekte kwelders. De vele bezoekers kunnen het hele jaar door genieten van de Waddenzee. Miljoenen vogels maken een tussenstop bij de Waddenzee en daarnaast vind je er veel zeldzame diersoorten en plantsoorten.

waddenzee 02

waddenzee 03

waddenzee 04

waddenzee 05

Sinds 2009 staat de Waddenzee van Nederland en Duitsland als werelderfgoed geregistreerd. Sinds 2014 is ook het Deense deel toegevoegd waardoor de Waddenzee nu volledig op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Kijk voor meer informatie : www.waddensea-worldheritage.org/nl

waddenzee satelliet

waddenzee kaart

Foto's: www.werelderfgoed.nl