Op zoek naar een restaurant, mogelijkheid om te overnachten, winkel of verhuurbedrijf?

  • Eten, drinken en genieten
  • Fiets- en botenverhuur
  • Slapen in Woudsend
  • Winkels en dienstverlenende bedrijven

De vrijheid die een camper je biedt is niet te evenaren. Je hebt altijd alles bij de hand, een hapje en een gekoeld drankje onderweg, maar ook een toilet en natuurlijk je slaapplaats. In en om het Friese Woudsend zijn er meerdere mogelijkheden om met een camper te overnachten. In de ochtend stap je de camper uit en kun je heerlijk in de frisse buitenlucht ontbijten. In de avond zit je tot in de late uurtjes buiten voor je camper bij de barbecue of bij een kampvuur. Zeg nou zelf, daar kan toch een vakantie met de auto niet tegenop?

In Woudsend kunt u veel gezellige eetgelegenheden vinden. Van cafetaria tot luxe reataurant. Neem plaats op een van de zonnige terrassen in het centrum of aan de waterkant!

In onze agenda kunt u eenvoudig zien welke evenementen en uitjes er in Woudsend en Súdwest-Fryslân georganiseerd worden. Op deze pagina worden enkele activiteiten uitgelicht. Ook treft u hier een aantal verwijzingen naar websites van bijvoorbeeld theathers en bioscopen aan.

Wilt u weten welke evenementen en uitjes er zijn geweest? Bekijk hier het archief van 2018, 2017 of van 2016.

Fryslân heeft een breed scala aan galeries en ateliers die uw bezoek meer dan waard zijn. Met vaste en wisselende exposities bieden zij een zeer gevarieerd kunstaanbod. Hun kunstcollecties bestaan uit o.a. schilderijen, keramiek, beelden, sieraden of foto's. Bezoek ook één van de beeldentuinen in Fryslân.

De Friese galeries en ateliers zijn niet alleen leuk om kunst te bekijken, maar zijn ook zeker de moeite waard om kunst aan te schaffen. Zo neem je het Friese gevoel mee naar huis. Natuurlijk is de regionale kunst ook bijzonder leuk om als souvenir cadeau te doen.

De Karmel is een waterstaatskerk, gebouwd in 1837, in 2008 is het interieur van De Karmel geheel vernieuwd. De Sint Michaëlkerk, bouwjaar 1792, is de oudste RK Kerk van het bisdom, laat u verrassen door de fraaie beelden, schilderijen en glas-in-loodramen in deze knusse kerk. De voormalige Doopsgezinde kerk was ooit een schuilkerk, sinds 1967 is er een restaurant in gevestigd, het interieur ademt nog steeds de sfeer uit van de vroegere schuilkerk. De voormalige Gereformeerde kerk doet nu dienst als particulier woonhuis en is een opvallend gebouw aan de oever van de ’s zomers druk bevaren Ee.

In de Rooms-katholieke Sint Michaëlkerk en de Protestantse kerk De Karmel worden elk weekend vieringen gehouden. Namens de Rooms-katholieke Parochie en de Protestantse Gemeente Woudsend, heten we u van harte welkom in de twee kerken.

Een klokkenstoel is een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meer klokken zijn opgehangen. Een klokkenstoel kan boven in de kerk- of klokkentoren zijn aangebracht, maar ook los staan.

De vrijstaande klokkenstoel, van boven voorzien van een dak, komt op kerkhoven en naast kerken in het noorden van Nederland veel voor, voornamelijk in Fryslân, Drenthe en de kop van Overijssel. Vrijstaande klokkenstoelen werden vaak gebouwd omdat armere dorpen zich wel een eenvoudig kerkgebouwtje konden veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen. Bovendien was de ondergrond zacht en veenachtig, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden.

Maar ook om andere redenen en op andere plaatsen is soms gekozen voor vrijstaande klokkenstoelen, ook zonder dak, zoals bij het oorlogsmonument op de Waalsdorpervlakte. Daar is ook, zoals vaker, de vrijstaande klokkentoren op een heuvel gebouwd. Ook in andere landen zijn deze bouwwerken te vinden. Een omtimmerde vrijstaande klokkenstoel noemen we klokhuis, deze bestaan nog in Enkhuizen en Sneek.

In Woudsend staan twee molens, een korenmolen en een houtzaalmolen. Beide zijn in werking en regelmatig te bezichtigen. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

In de Database Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn meer dan 3.500 oorlogsmonumenten opgenomen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties nadien.
Drie van deze monumenten staan in Woudsend of de omgeving.

Al deze monumenten houden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogssituaties en vredesoperaties daarna levend.
Een monument kan herinneren aan de hele Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties nadien of aan een bepaalde gebeurtenis of persoon/personen.

Wat zijn de mogelijkheden van openbaar vervoer in Woudsend en in de regio? Welke bussen rijden er en waar is het dichtsbijzijnde treinstation?

In 2016 is de gemeente Súdwest-Fryslân begonnen met de aanleg van een nieuwe passantenhaven in Woudsend. Vanaf het watersportseizoen 2017 kunt u overdag gratis gebruik maken van deze nieuwe en aantrekkelijke haven!

Overnachten in Woudsend kan op verschillende manieren. Van jachthaven tot B&B, van midden in het dorp tot op de boerderij. Langs de oever van het Hegemer Mar of op een tjalk voor anker. Verschillende locaties, maar allemaal dezelfde gastvrijheid. Slapen in Woudsend betekent écht uitrusten. U zult verrast zijn door de stilte. Het is heerlijk om wakker te worden van de kraaiende haan, zingende vogels, kwakende eenden of de kerkklok.

De Midstrjitte is de oudste straat van Woudsend, kenmerkend zijn de 19 stegen welke hier op uitkomen.
Ontdek ze allemaal en maak een wandeling door ons historische dorp!

Waar kan ik een geldautomaat, postkantoor of bijvoorbeeld een huisarts vinden in Woudsend?

Woudsend is dé watersportkern van Fryslân. De ligging op een knooppunt van vaarwegen en de nabijheid van grote meren zijn uniek en bepalen de signatuur van het dorp. Verkoop en verhuur. Grote en kleine schepen. Zeilboten, motorboten en sloepen. Verzekeringen, onderhoud, vaste ligplaatsen, onderhoud en reparatie. Brandstofvoorzieningen. Verwarmde en onverwarmde winterstalling. Kortom, Woudsend heeft alles wat de watersporter zoekt.