Opening watersportseizoen met 'Shanty-plus Festival’ op 22 april in Woudsend.

Zaterdag 22 april 2017 organiseert het shantykoor ‘De Pôllesjongers’ in Woudsend tussen 12:00 en 18:00 uur een feestelijk ‘Shanty-plus Festival’. Dit als vervolg op de succesvolle shantyfestivals van 2015 en voorgaande jaren.

shanty plus festival woudsend 2017

Koren, muziekgroepen en markt
Op verschillende locaties bij de horecabedrijven treden shantykoren op, afgewisseld door muziekgroepen met Ierse en Schotse folk music. In het feestelijk opgetuigd dorp zijn er veel activiteiten waaronder een uitgebreide watersport- en streekmarkt, een kinderplein, kindertheater en verkoop vanuit historische winkeltjes en huizen in de gezellige Midstrjitte.

Opening watersportseizoen 2017 Heeg - Woudsend
Het festival valt samen met de opening van het ‘Watersportseizoen 2017 Heeg - Woudsend’. In Heeg is op 22 april het jaarlijkse Dekdweilfestival. Enkele dweilorkesten zullen ook in Woudsend afmeren. Er is een doorlopende vaarverbinding tussen beide dorpen met een gratis veerdienst door klassieke beurtveerschepen.

Bedrijven, standhouders en horeca
Aan het welslagen van het festival werkt een groot aantal bedrijven, standhouders en de horeca van Woudsend mee. Ook de Ondernemersvereniging, Dorpsbelangen Woudsend en de gemeente Súdwest-Fryslân ondersteunen het festival.

Verdere informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-55186794

Galerie Iris Anders Mooi is gevestigd in het prachtige Friese dorp Woudsend. Het ligt op een knooppunt van vaarwegen en in het centrum van een aantrekkelijk fiets- en wandelgebied. In de zomer zorgen vele duizenden gasten voor topdrukte in de haven, in de gezellige straatjes en natuurlijk op de terrassen. In de winter is het stil en rustig. Tenzij er ijs ligt natuurlijk. Dan bruist het in Woudsend opnieuw van de activiteiten.

De VIP Tour Woudsend is een uitstekende gelegenheid om een bezoek aan onze galerie te combineren met een kennismaking met Woudsend.
De exclusieve tour kent het volgende programma:

14:00 uur Ontvangst in Grand Café Restaurant Meisje Loos.

Adres: Waechswal 1 in Woudsend.
Geniet van een welkomstdrankje en het prachtige uitzicht over water en weiland.

Borrel tijdens VIP tour Woudsend

14:30 uur Start dorpswandeling

Onder leiding van een ervaren gids die je in een uur zo veel mogelijk verteld over de historie van Woudsend. Rondleiding langs de kerken, molens, slijterij en vele andere markante punten. Een inspirerende bundeling van feiten, anekdotes en geruchten.

Dorpswandeling VIP tour Woudsend

15:30 uur Start vaartocht

Een zeiltocht met een zeilpraam door Woudsend en over het Slotermeer. Met een ervaren schipper die het gebied op haar duimpje kent en er smakelijk over kan vertellen.

17:00 uur Ontvangst in Galerie Iris Anders Mooi

De praam meert af voor de galerie. Napraten over Woudsend met gids en praamschipper en je reisgenoten, onder het genot van een drankje. En natuurlijk volop gelegenheid om de galerie te bekijken en kennis te maken met Iris.

Vaartocht VIP tour Woudsend

De perfecte afsluiting

De mooiste afsluiting van de VIP Tour is het speciale VIP Tour Woudsend 3 gangen diner bij toprestaurant Vis & Meer (www.restaurantvisenmeer.nl).
Het menu bestaat uit vier klassieke specialiteiten van de chef-kok, zijn zogenaamde signature dishes.
Speciaal voor nieuwe vrienden van het dorp wordt het bijzondere diner aangeboden voor € 31,50.
Vis en Meer is ook in 2017 weer een van de uitverkoren restaurants in de Lekker. Met een fantastische recensie!

Data
De VIP Tour Woudsend vindt plaats op elke zaterdag van 17 juni tot en met 9 september

Aanmelding
U kunt zich opgeven voor de VIP Tour door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.te sturen met vermelding van het aantal personen, de datum en uw telefoonnummer.
Tenslotte verzoeken wij u aan te geven of u gebruik wilt maken van het speciale diner bij Vis & Meer.
Het telefoonnummer waar we om verzoeken zullen we uitsluitend gebruiken in geval van het annuleren van een tocht (bij extreem slecht weer).

Aparte arrangementen voor groepen
Groepen van 6 tot 12 personen kunnen (in overleg) op andere dagen dit VIP arrangement boeken.

Kosten per deelnemer
De kosten van de VIP Tour Woudsend bedragen € 12,50 per persoon.
Onwaarschijnlijk weinig, dat klopt, maar het ultieme bewijs dat wij trots zijn op ons dorp en zoveel mogelijk mensen tot 'bekenden' van Woudsend willen maken.

Jaaaaa! De datum van het Wâldseiner Wykein is bekend! Op 16, 17 & 18 juni 2017 barst het feest op de Loswâl weer los. Met een zeer uitgebreid programma zijn er activiteiten voor alle leeftijden! Hebben jullie er al zin in? Woudsend kan zich dan gaan opmaken voor de tweede editie van ’t Wâldseiner Wykein. Met (hopelijk) mooi weer, veel mensen en een leuke sfeer gaan we er met zijn allen een mooi Wâldseiner Wykein van maken.

Vrijdag 17 juni

 • Spelmiddag jeugd. Leeftijd: 4-12 jaar  Tijd: 15:00 -17:00 uur.
 • Playbackshow. Leeftijd: vanaf 12 jaar Tijd: 20:00 - 23:00 uur Geef je via de website van Wâldseiner Wykein hiervoor op!
 • Feest [later meer informatie!] Tijd: 23:00 - 2:00 uur.

Zaterdag 18 juni

 • Rondvaart & koffie Tijd: 10:00 - 12:30 uur.
 • Raad ‘t plaatje Leeftijd: 6 - 12 jaar. Tijd: 12:30 - 14:30 uur.
 • Slach om é Druiwpolle Opgavekosten per team: € 25,- Leeftijd: vanaf 16 jaar. Tijd: 14:00 - 18:00 uur. Geef je via de website van Wâldseiner Wykein hiervoor op!
 • Chinees buffet + zanger. Tijd: 18:00 - 20:30 uur.
 • Band [Later meer informatie!] Tijd: vanaf 20:30 uur.

Zondag 19 juni

 • Oecumenische kerkdienst Tijd: 11:00 - 12:00 uur.
 • Super Bingo Tijd: 14:00 - 15:30.
 • Matinee met ‘Frerik de Swetser’ Tijd: vanaf 15:30 uur.

Kijk voor meer informatie op: www.waldseinerwykein.nl of www.facebook.com/waldseinerwykein

walseiner wylkein

Op vrijdag 23 juni van 22.00 tot 00.00 uur organiseert Galerie Iris Anders Mooi een midzomeravond.

Abe de Verteller brengt je mythen en sprookjes uit de Keltische traditie. Omlijst met bijpassende muziek. Een bijzondere avond onder de sterrenhemel.

abe de verteller

Het aantal personen is gelimiteerd. Aanmelden kan per mail naar e-mail.

De kosten bedragen € 10,00 per persoon (incl. drankje).

Adres: Iewal 26 Woudsend. Kijk voor meer informatie op: www.irisandersmooi.nl

abe de verteller

Op zaterdag 1 juli  is er excursie van beide kerken in Woudsend met orgelconcert en optreden Louiza Saitova.
Aanvang om 13.30 uur in RK Sint Michaëlkerk.

Programma:

RK Sint Michaëlkerk (Merkstrjitte 11)

 • 13:00 Orgelspel
 • 13:30 Ontvangst en welkomstwoord
 • 13:45 Uitleg kerkhistorie Woudsend en rondleiding in oudste RK schuilkerk van Friesland
 • 14:15 Wandeling door historische dorpskern Woudsend, langs voormalige Gereformeerde kerk en bezoek aan voormalige Doopsgezinde schuilkerk.

PKN Kerk “De Karmel” (Ald Tsjerkhôf 2)

 • 14:45 Orgelspel
 • 15:45 Muzikaal optreden Louiza Saitova
 • 16:15 Uitleg over het kerkgebouw
 • 16:30 Muzikaal optreden Louiza Saitova
 • 17:00 Sluiting


Vrije inloop en gratis intree.

Tijd: 13:30-17:00 uur
Waar: RK Sint Michaëlkerk, Merkstrjitte 11 Woudsend.

 

Excursie kerken Woudsend

Opening zomerexpositie LINEN YN LÂN bij galerie Heechsicht te Indijk (vlakbij Woudsend). Nieuw werk van onder andere Greetje Feenstra, Marianne Fontein, Joost Witte, Ewout Vis en nog vele anderen. Het landart project is uiteraard nog te bewonderen. De afgelopen maanden is de natuur met de cultuur in dialoog gegaan. Kortom groei en bloei te zien. Als het weer het toelaat varen we op 2 juli nog een stukje met skutsje De Verwisseling.

Wanneer: zondag 2 juli van 14:00 tot 17:00 uur.

Heechzicht juli opening

Op zaterdag 8 april om 14 uur heeft Joop Mulder, directeur Sense of Place (voorm. directeur Oerol) het landart project en expositie LINEN YN LÂN bij galerie Heechsicht officieel geopend.

Als ode aan de kunstbeweging De Stijl heeft beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra in samenwerking met Yolanda van Dongen een lijnenpatroon van kleine sloten en vlakken in het grasland ontworpen en uitgevoerd. Dit "schilderij" geïnspireerd op de Victory Boogie Woogie van Mondriaan, geeft het oude "sleatenplan" van Friesland weer. Een dynamisch schilderij van grassen en sloten dat de strijd aangaat met de elementen van de natuur. Een periscoop en drone opnames laten het lijnenpatroon van bovenaf zien; maar u kunt er ook doorheen lopen en het schilderij ervaren.

De expositie buiten en binnen in de galerie laat inspirerend werk zien van diverse kunstenaars.

Kortom er valt weer veel te zien en te ervaren in 2017.

Hartelijke groet,

Heechsicht
Yolanda van Dongen
www.heechsicht.nl

Heechsicht

Dit jaar hebben we, net als voorgaande jaren, weer vele activiteiten op De Rakken! 's Ochtends beginnen we voor de kinderen met knutselen in het watersportgebouwtje en 's middags is er een spelactiviteit. Op de woensdagen pakken we het wat groter aan. Dan gaan we met zijn allen naar de mooie faciliteiten van het dorpshuis. Ook op de woensdag-, donderdag en vrijdagavonden zijn er leuke dingen te doen.
Deelname van de activiteiten is op eigen risico.

de rakken week34

derakken week 33

derakken week 32

de Rakken week 31

Poster zomer week 30

poster dierentuin week 29

Kijk voor meer informatie op: www.derakken.nl

Met de boot naar bioboer op Natuureiland tussen Woudsend en Heeg

Op het eiland de Gouden Boaiem tussen Woudsend en Heeg aan de Wijmerts, kunt u iedere zaterdag gebruik maken van de "aanmeerdagen". De Bokma's stellen hun biologisch melkveebedrijf iedere week open voor bezoekers. Tussen 13:30 uur en 15:00 uur kunt u met uw boot aanmeren om samen met uw (klein)kinderen, vrienden of familie kennis te maken met dit unieke bedrijf. De Bokma's zijn echte natuurboeren. U krijgt koffie, thee of limonade voor de kinderen en maakt kennis met de vogelwachter en de bewoners van het eiland. U gaat het veld in met de vogelwachter en u kunt jerseyvlees kopen. Of geniet van ons ijs! De kinderen kunnen kalfjes aaien en ook is er melk te proeven. Hebt u geen boot maar wilt u wel graag komen? Kom dan met de auto of de fiets naar de oversteek in Smallebrugge. U roeit dan naar de overkant.

Aanmeren kan tot uiterlijk 15:00 uur en de aanmeerdagen zijn om 16:00 uur afgelopen.

Kosten: € 10,00 euro per persoon.
Aanmelden mag wel maar hoeft niet.

Datums:

 • 29 juli
 • 5 augustus
 • 12 augustus
 • 19 augustus
 • 26 augustus

Adres: Nummer 3, 8552 MN Smallebrugge Locatie: https://goo.gl/maps/GTQJdWqXQNU2

Gouden boaiem
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Voor het tweede jaar zal in Woudsend van 20 juli tot en met 24 augustus, wekelijks op donderdag van 11:00 tot 17:00 uur, is er een kleine gezellige boerenmarkt op de Waechswâl in het centrum van het dorp.

boerenmarkt logo

De markt voor de lekkerste biologische en streekproducten

De markt en activiteiten staan in het teken van het boerenleven op het platteland, o.a. verkoop van verse biologische en streekproducten. Zoals vlees, kaas, eieren, groente, fruit, vis, boerenijs enz. De horecabedrijven zullen heerlijke biologische en streekproducten voor u bereiden, waarvan u op de terrasjes gezellig kunt genieten, zoals bioburgers, kip van het spit, Jersey-steaks, pizza en super verse vis.

Gezellige terrasjes met vanaf 16:00 uur live muziek. Gedurende de markt zijn er verschillende kinderactiviteiten. Kortom sfeer, gezelligheid en nostalgie voor jong en oud.

Bekijk hier de fotoreportage van Touristinfo Woudsend!

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van de Boerenmarkt.

woudsend boerenmarkt 14
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Kraam huren?
Wilt als particulier of namens een vereniging één of meerdere donderdagen deelnemen aan de markt, dat kan. De kraamhuur bedraagt € 25,-- per keer. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Contactgegevens:
Voor nadere informatie over de Boerenmarkten kunt u contact opnemen met:
Pytsje Bokma, tel. 06-23 054 928, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Edse Wiersma, tel. 06-29 066 228, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woudsend boerenmarkt 23
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

woudsend boerenmarkt 06
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Op maandag 7 augustus komt Circus Salto naar Aquacamping en Jachthaven De Rakken en geeft om 19:00 uur een circus voorstelling.
Circus Salto creeërt elk jaar een nieuwe showIn nieuwe voorstelling van Circus Salto geeft ‘Mister Salto’ Sander antwoord op de meest gestelde vraag aan Circusartiesten namelijk: Waar halen de circusartiesten al die Circusmaterialen en Circuskostuums vandaan? Hoe komt een jongleur aan zijn kegels? Waar koopt de dierentemmer zijn zweep? Waar haalt de goochelaar zijn goochelhoed? Waar koop je een trapeze? Er is geen webwinkel voor Circusmaterialen of acts maar... al die spullen komen uit de enige Circuswinkel van de hele wereld... de winkel waar wonderen bestaan! Met enthousiaste artiesten in een gevarieerde show bordevol interactie voor jong en oud.

Wanneer: maandag 7 augustus 2017 's avonds.
Waar: Aquacamping en Jachthaven De Rakken, Lynbaen 10, 8551 NW Woudsend.

circus salto woudsend

Kijk voor meer informatie en bestel goedkoper kaarten op www.circussalto.nl

Huiskamerconcert Grytz & Grize met violist Vincent van Dam bij Galerie Heechsicht met Friestalige, engelstalige en intrumentale luisterliedjes en uitzicht over Hegermeer op zondag 20 augustus vanaf 15.00 uur welkom. Start conecrt om 15:30 uur.
Entree: € 7,50 per persoon inlcusief thee of koffie vooraf.

Reserveren vooraf inverband met beperkt aantal plekken bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Heechsicht huiskamerconcert

Adres: Nummer 2 Indijk, telefoon: 06-27071053

Festival “Monumenten, Muziek en Meer...“ op 9 september 2017

Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt in het centrum van Woudsend dit jaar voor de vijfde keer het evenement “Monumenten, Muziek en Meer...” georganiseerd. Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Het uitgebreide programma zal ook dit jaar interessant zijn voor iedereen, jong en oud.

Affiche MMM Woudsend 09 09 2017

Programma:

 • Live muziek van muziekgroepen, koren en solisten op verschillende locaties in het dorp, in kerken, bij molens en horeca. Optredens van onder andere Piter Wilkens, Weima & Van der Werf, Grytz en Grize, Tuff Enuff, Jan Nota en Jan de Vries.
 • Een kunstfair, een streekmarkt, visrokerij en een uitgebreid kinderprogramma.
 • De gezellige Midstrjitte wordt weer opgetuigd met kindervrijmarkt, diverse activiteiten en verkoop vanuit historische panden.
 • Vaste elementen zijn de vaartochtjes “varen met verhalen” en het treintje dat als “Monumentenexpress” door het centrum van Woudsend zal rijden.
 • Uiteraard zijn de gehele dag de molens en kerken open voor bezichtiging.
 • Ontdek Woudsend met je smartphone. Laat je verrassen door het aantal rijksmonumenten en ontdek de verhalen rond de vele oude huizen, de kerken en molens door middel van QR-codes.
 • KinderKunst Woudsend komt met een nieuwe expositie in de panden van de voormalige ASR. Basisschoolleerlingen van Woudsend zijn aan de slag gegaan met het thema Ambacht.
 • Op 9 september zal bij het voormalige ASR-gebouw tevens de officiële onthulling plaatsvinden van een speciaal gedenkbord over Woudsend Verzekeringen. Dit in samenwerking met de Stichting Woudsend Anno 1816 en de Historische Kring Woudsend.

“Meer . . . . . . met Frysk”
Speciaal voor het jubileum van het festival zal er in het programma extra aandacht worden besteed aan de Friese muziek, taal en cultuur. Het belooft een aantrekkelijk programma te worden voor Fries- én Nederlandstaligen.

Het programma op 9 september wordt weer georganiseerd door “KR8vanWoudsend” in samenwerking met de kerken, molens en horeca, wordt ondersteund door de gemeente Súdwest-Fryslân en mede mogelijk gemaakt door Streekwurk Zuidwest Fryslân.

Jubileumprogramma MMM17

Jubileumprogramma 2 MMM17

Jubileumprogramma 3 MMM17

Routekaart MMM17