lf2018 2

Leeuwarden is met Friesland de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Het programma bestaat uit 60 grote projecten en honderden ideeën uit de mienskip. Ook in het dorp Woudsend zijn er vele projecten en initiatieven om er een bijzonder cultureel jaar van te maken! Komt u ook?

Hieronder staat een overzicht van de evenementen in Woudsend en de directe omgeving.
Bekijk het volledige programma van de Culturele Hoofdstad 2018 op https://2018.vanplan.nl.

Opening voorjaarsexpo en landart LINEN YN STED op 24 maart 2018 om 14 uur

Met een spetterende muzikale performance openen we de voorjaarsexpositie en het tweede landart project LINEN YN STED oftewel Lijnen in de stad geopend.Een bijzonder landart voor Culturele Hoofdstad 2018.
Dit landart van 36x36 meter krijgt vorm met strak gelijnde paden en sculpturen. Een muziekcompositie van stadsgeluiden laat de bezoeker beleven dat hij zich in een stad waant. Met de stadslandbouw, ontworpen door leerlingen van een VMBO college komt het platteland steeds dichter bij de stad te liggen.

Dit in aanvulling op het landart project Linen Yn Lân van Gerrit Terpstra en Yolanda van Dongen, dat in 2017 is neergelegd. Dit landart project geïnspireerd op de Victory Boogie Woogie van Mondriaan is een ode aan de kunstbeweging De Stijl en en vormt het oude slotenplan van Friesland. Een dynamisch schilderij van grassen en sloten dat de strijd aangaat met de elementen van de natuur. Dit kunstwerk in het landschap vormt met zijn divers begroeide perceeltjes een beeld van het platteland van voor de ruilverkaveling.

Tijdens de voorjaarsexpositie exposeren weer nieuwe kunstenaars en vertrouwde kunstenaars met nieuw werk. Exposanten in LINEN YN STED zijn: Gerrit Terpstra | Ruth Vulto | Anjet van Lingen | Johan Rumpt | Gjalt Blauw | Ankie Hoevenagel | Jochen Bremen | Annette Bremen | Søren Scharup | Ben Stolk | Frans van der Werff | Johan Keus | Leerlingen van het Nordwin college olv Afke Hepkema.
Exposanten in de galerie: Carola Schapals | Lolkje van der Kooij | Sophia de Vries | Anjet van Lingen | Johan Rumpt | Søren Scharup |Gusta de Groes | Frans van Berkel | Yolanda van Dongen

Adres: Heechsicht, Nummer 2 8553 MP Indijk.

Heechsicht - LINEN YN STED

In een weiland bij galerie Heechsicht bij Indijk (Woudsend) liggen twee landarts naast elkaar in spiegelbeeld: Linen yn Lân en Linen yn Stêd.
De landart projecten in het grasland en het werk in de galerie geven de bezoeker een beeld van het oude Friese plattenland en de moderne stad van de toekomst. Geïnspireerd op Mondriaans stratenplan van New York ontwierp Gerrit Terpstra samen met galeriehoudster Yolanda van Dongen in 2017 een lijnenschilderij van sloten in het gras. Het vormt het oude 'Sleatenplan' van Friesland. Linen yn Lân ( het platteland) is een dynamisch 'schilderij' van 36 x 36 meter verschillende grassoorten en sloten in het land. De tijd van voor de ruilverkaveling herleeft met divers bebouwde percelen. In 2018 hebben de 'Sleaten' model gestaan voor Linen yn Stêd (de stad). 500 meter strak gelijnde en gemaaide 'straten' vormen dit tweede landartproject. Langs de ½ km lange straten en 1000 paaltjes staan wel meer dan 20 sculpturen van soms wel 3 meter hoog van nationale en internationale kunstenaars. Zij vormen de 'gebouwen' in de stad.
Een muziekcompositie van 'stadsgeluiden, speciaal gecomponeerd, laat de bezoekers beleven dat hij zich in een heuse 'city' want. Hedendaagse stadslandbouw, ontworpen door leerlingen van een Norwin College maakt verbinding met het platteland. Spring over sloten, loop door strak gelijnde 'straten', ontmoet sculpturen, proef de stadslandbouw. Landschapskunst waar platteland en stad elkaars spiegelbeeld vormen met een knipoog naar verleden en toekomst.
Open ieder weekend van 11:00 tot 17:00 uur van 25 maart tot 1 oktober.

Adres: Heechsicht, Nummer 2 8553 MP Indijk.

Heechsicht 02

Op zaterdag 28 april van 13:00 tot 18:00 uur is er weer de opening van het watersport seizoen in Heeg en Woudsend.
Verbindend element tussen de tussen de beide dorpen is een vaarverbinding tussen Heeg en Woudsend, met twee klassieke salonboten.
Bezoekers kunnen doorlopend gratis heen en weer varen tussen beide dorpen.
Een leuke vaartocht over het Heegermeer en de Woudsenderrakken.
Te gast zijn in Woudsend, om de beurt, drie dweilorkesten uit Heeg.
Doorlopende muziekoptredens op het MFC-plein bij de passantenhaven met kraampjes en kinderattracties.

Datum: zaterdag 28 april 2018 van 13:00 tot 18:00 uur.

Woudsend

Beurtveer Heeg-Balk met Skûtsje “Aleida Hendrika”, gebouwd in 1905

 • Zeilende veerdienst met skûtsje "Aleida Hendrika"
 • Duur ca. 2,5 uur
 • Fietsen gaan gratis mee in het ruim van het schip
 • Gratis fietsroute voor een mooie fietstocht terug (18 of 28 km)
 • Maak kennis met het skûtsjesilen en geniet van de prachtige omgeving, de schipper zal u er alles over vertellen
 • Een handje meehelpen? Graag!
 • Er kunnen 15 personen + fietsen mee.

beurtveer woudsend

Vaarschema 2018:

3/5, 10/5, 17/5, 19/5, 24/5 In juli en augustus meerdere dagen per week. De planning wordt aangepast al naar gelang de animo.
10.30 uur afvaart uit Heeg en 14.00 uur uit Balk.
Voor groepen vanaf 8 personen mogelijk op elke dag van de week.

Kosten 2018

 • € 19,00 enkele reis volwassene / retour  € 36,00
 • € 9,50 enkele reis 2-12 jaar / retour  € 19,00

Attentie: bij het schip kunt u helaas niet pinnen.
Er kunnen 15 personen + fietsen mee, reserveren verplicht Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opstapplaatsen:

 • Heeg: it Eilan 2b - 8621 CR Heeg
 • Balk: Meerweg  26  t/o Machinefabriek Spaans Babcock - 8561 AV Balk bij het toiletgebouwtje

Reserveren is noodzakelijk!

In het weekend van 4 t/m 6 mei 2018 worden in Woudsend de 16e Friese Sleepbootdagen georganiseerd. Meer dan zestig klassieke sleepboten en opduwers liggen afgemeerd aan de Iewal. Een tweejaarlijks spektakel voor jong en oud: sleepboten, opduwers, braderie, kunstmarkt, muziek, motoren en het grootste historische winkeldorp van Fryslân. Oant sjen!

Kijk voor meer informatie op: www.friesesleepbootdagenwoudsend.nl

FrieseSleepbootdagenWoudsend

Nieuw tijdens de Friese Sleepbootdagen

Nieuw dit jaar is het Technoplein, samen met lokale bedrijven, scholen uit de omgeving, technische opleiding instituten en de Gemeente Súdwest-Fryslân wordt er een plein ingericht.

Doordat er de komende jaren een groot te kort ontstaat op de arbeidsmarkt naar technisch personeel wordt er op dit plein een brug geslagen tussen jongeren en techniek. Op dit plein laten we de jongeren actief deelnemen en laten we ze ondervinden hoe leuk techniek is, hoe dicht bij huis dit te vinden is en welke toekomst erin zit. Doel is jongeren enthousiast te maken voor technische beroepen. Want techniek heeft de toekomst.

Technobiel

De Technobiel is aanwezig op het Technoplein, dit is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, op allerlei manieren van techniek kunnen proeven. De Technobiel telt twee verdiepingen waar van alles onderzocht kan worden.

Woudsend

In Woudsend zijn er veel bedrijven actief in de bouw- en (metaal)technieksector. Om deze sectoren weer aantrekkelijk te maken voor jongeren willen we samen met de ondernemers de handen ineenslaan. Tijdens de Friese Sleepbootdagen op 5 en 6 mei, zullen we een ‘Technoplein’ laten verrijzen in het dorp. Op dit plein bieden we Woudsender bedrijven de kans zichzelf samen met hun opleidingsinstituten te presenteren om de jongeren te enthousiasmeren voor deze mooie ambachtelijke beroepen.

De bedoeling van het Technoplein is enerzijds dat bedrijven hier gaan staan met hun producten en halffabricaten en laten zien wat ze doen, zodat kinderen en jongeren kunnen zien én vooral ervaren wat er allemaal in Woudsend e.o. wordt gemaakt. Anderzijds zullen de scholen en opleidingsinstituten aanwezig zijn om de bedrijven ondersteuning te bieden om de jeugd te kunnen begeleiden en voorlichten op hun weg richting hun toekomst.

Doelgroep

Als organisatie zullen wij de kinderen tussen 8 en 14 uit Woudsend en de wijde omgeving benaderen om een kijkje te komen nemen op ons Technoplein.

technoplein woudsend

Bedrijven

De volgende bedrijven en organisaties zullen aanwezig zijn op het Technoplein:

Wanneer: zaterdag 5 mei en zondag 6 mei van 11:00 - 17:00 uur.

Op zaterdag 5 mei 2018 wordt de 31e Brio Zeilmarathon gevaren. De wedstrijd voor open zeilboten wordt sinds 1988 jaarlijks georganiseerd door Watersportvereniging Onder Ons uit Terherne. Aan dit evenement kunnen maximaal 150 boten deelnemen. De route voert over een afstand van 60 km door het zuidwesten van Fryslân en ook door Woudsend. Onze fotograaf heeft vanaf de Hellingbrêge in 2017 een mooie fotoreportage gemaakt.

Bekijk hier de hele fotoreportage...

Brio Zeilmarathon 2017 Woudsend 17
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

KinderKunst Woudsend maakt samen met de kinderen van de beide basisscholen van Woudsend, de Meester van de Brugschool en de Bonifatiusschool van 2015 tot 2018 kunstwerken over hun dorp. KinderKunst Woudsend is een initiatief van Karina van Lent en Yolanda van Dongen. “Wij willen de kinderen betrekken bij het wel en wee van Woudsend. Hoe was het verleden, hoe gaat het nu en wat heeft de toekomst Woudsend te bieden? Daarnaast willen we kunst koppelen aan het dorp."

De kinderkunstwerken worden jaarlijks geëxposeerd in Woudsend. Uit de kinderkunstwerken worden ieder jaar vier genomineerden gekozen. De genomineerden gaan in 2018 exposeren in een Fries museum en worden onderdeel van de KinderKunstroute in de straten van Woudsend. KinderKunst Woudsend is een project voor Leeuwarden-Fryslân 2018.

Het thema voor 2018 zal uiteraard in het teken staan van Leeuwarden-Fryslân 2018. En alles wordt geëxposeerd in het leegstaande ASR gebouw in Woudsend.

Zaterdag 5 mei:12.00 - 18.00 uur
Zondag 6 mei:11.00 - 18.00 uur

Kijk ook op de website www.kinderkunstwoudsend.com

Kinderkunst 2018

De zeilwedstrijden om het kampioenschap van de Fryske Boerepreamen in 2018 zijn op 5 en 6 mei bij Woudsend op het Heegermeer. 

Datum: Weekend 5 & 6 mei 2018 - Zeilkompetitie - Wâldsein

Onze fotograaf heeft vorig jaar (2017) een aantal mooie foto's gemaakt.

Bekijk de foto's van zaterdag van de zeilwedstrijden Fryske Boerepreamen...

Bekijk de foto's van zondag...

Zeilwedstrijden Fryske Boerepreamen 2017 Woudsend 27
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Vrijdag 11 mei 2018 wordt voor Woudsend een heel bijzondere dag. Woudsend maakt deel uit van het Europees Jeugd Muziek Festival “At the Watergate”. Ruim 350 jonge muzikanten komen vrijdag 11 mei 2018 naar Woudsend om in het dorp optredens te verzorgen. De muzikanten, in de leeftijd van 12 tot 21 jaar, komen uit verschillende Europese landen.

At the Watergate: 7.000 jonge musici uit 26 Europese landen die tijdens Hemelvaart 2018 een kleine 1.000 concerten geven op 49 verschillende podia in Sneek en omliggende plaatsen. Een bruisend event dat nog lang zal rondzingen! Deze dertiende editie van het European Youth Music Festival heeft de toepasselijke naam ‘At the Watergate’ gekregen, naar de befaamde Sneker Waterpoort.
Als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 promoot het festival de regionale cultuur, de Friese identiteit en de ‘Mienskip’. Het programma omvat naast de optredens door jonge muzikanten een grote openingsceremonie, een congres en randprogrammering i.s.m. het onderwijs.

Twee podia
Op twee locaties in Woudsend zullen van 11.00 tot 17.30 uur doorlopend optredens te horen zijn. Bij het MFC “De Driuwpôlle” komt een buitenpodium. De fraaie PKN kerk “De Karmel” vormt het tweede podium. Elk orkest of muziekgroep zal gemiddeld drie kwartier spelen. Tussen elk optreden is een pauze voor het op- en afbouwen. De optredens zijn allen gratis toegankelijk.

Kom naar Woudsend en maak deze prachtige muzikale dag mee. Ontdek tussen de optredens door van het historische centrum van Woudsend met leuke straatjes, winkeltjes, unieke steegjes en gezellige eetgelegenheden. De molens en kerken zijn geopend ter bezichtiging. Kortom een mooie belevenis voor jong en oud.

Evenement: Jeugd Muziekfestival At the Watergate
Plaats: Woudsend met twee podia
Datum: Vrijdag 11 mei 2018
Tijd: 11.00-17.30 uur

Locaties:

Dorpshuis MFC “De Driuwpôlle”, Lynbaan 15, 8551 NW Woudsend - buitenpodium
PKN Kerk De Karmel, Âld Tsjerkhôf 2, 8551 PA Woudsend - binnenpodium

www.atthewatergate.com

FLYER Programma At the Watergate Woudsend 11 mei 2018

 

Zaterdag 12 mei 2018 wordt de 33ste editie van de Elfsteden Oldtimer Rally gereden. Motoren en auto's tot en met het bouwjaar 1949 kunnen deelnemen. De rally begint vanaf 07:00 uur in Wijckel (vlakbij Sloten) en de laatste deelnemers komen om 19:00 weer aan in Sloten. Al vroeg in de ochtend rijden de deelnemers door Woudsend en onze fotograaf heeft in 2017 enkele foto's gemaakt.

Bekijk hier de hele fotoreportage...

Elf Steden Oldtimer Rally 2017 Woudsend 16
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Op woensdag 30 mei legt het schip de Bald'r aan in onze passantenhaven.
Friese Folk Tour, optreden Folkbands Plunder en Pyrolysis, aan boord van schip Bald’r, passantenhaven bij MFC, 20.00 uur. Beleef dit avontuur met ons mee en stap op theaterschip Bald'r in een van de onderstaande havens. Online tickets zijn incl. gratis consumptie!
Ticket: € 12,50 per persoon in de voorverkoop hier te bestellen
Datum: Woensdag 30 mei 2018.
Tijd: Inloop 19:30u | Aanvang 20:00u | Eindtijd max. 23:00u

Folkbands Plunder en Pyrolysis

Rondvarend locatietheater waarin de acteurs van Sult bezoekers meenemen in een humoristisch, muzikaal verhaal waarin het publiek mag meezingen.

Súdwest Fryslân is voor een belangrijk deel gevormd door het water. Door de eeuwenlange invloeden van de zoute Zuiderzee en het zoete binnenwater. Water betekende overleven. Handel en visserij waren naast de landbouw belangrijke peilers voor de welvaart. Dorpen ontstonden langs het water, omdat alle vervoer over het water ging. Met een zoet IJsselmeer, de visserij die is ingeruild voor de recreatie en een geheel andere infrastructuur vandaag de dag is het amper meer voor te stellen.

lf2018 een brug slaan 1

ZOUT WEST gaat over het ontstaan van deze Súd Westhoek en over boer Germ die hartstochtelijk op zoek is naar een vrouw. Na wat hulp van een brugwachter, koppelaarster en een oude vrijster ziet hij in de verte de vrouw van zijn dromen in een bootje voorbij varen.

Kiest hij voor land, kiest hij voor water? Waar voelt hij zichthuis?

De acteurs van Teatergroep Sult nemen ons mee in een humoristisch en muzikaal verhaal waarin zelfs het publiek mag meezingen. Een beleving op en rond het water waar op elke locatie een spelersensemble van kinderen, een gelegenheidskoor- en orkest wordt samengesteld. Elke voorstelling op een unieke locatie met unieke participanten!

ZOUT WEST is een humoristische bewerking van de twee Friese volksverhalen Een verhaal zonder eind (1862) en De droom van het geluk op de brug (1941) geschreven door Robert van Dijk.
Regie is in handen van Anne Zijlstra en muzikaal leider is Kees van der Meer.

Van 14 juni tot en met 7 juli 2018 wordt in elf plaatsen aangemeerd in dit prachtige waterrijke gebied. De deelnemende plaatsen zijn: Stavoren/Warns, Koudum, Woudsend, Heeg, Balk, Oudega/Blauwhuis, Makkum, Bolsward, Workum, Oppenhuizen en Sneek.

ZOUT WEST is een productie van Stichting Een brug slaan in samenwerking met Teatergroep Sult. Kijk voor meer informatie op: www.eenbrugslaan.nl en www.teatergroepsult.nl.

Reizend muziektheater zoekt: muzikanten, zangers en spelers
Een elftal culturele centra in Súdwest Friesland gaan in het kader van LF 2018 laten zien dat er op het gebied van cultuur het nodige gebeurt in deze regio. Het water vervult een belangrijke verbindende rol voor deze plaatsen, zowel in het verleden als nu.
Door middel van een rondvarend theaterspektakel slaan we samen een brug!
Voor het project zijn we op zoek naar muzikanten, zangers en spelers die zin hebben om mee te spelen in deze familievoorstelling. Een drijvend theater vaart vanaf juni 2018 langs elf locaties in Súdwest-Fryslân. Per locatie formeren we een speciaal koor, orkest en spelersgroep uit en rondom deze plaats. Professionele muzikanten, een dirigent, vier ervaren acteurs en een regisseur ondersteunen de amateurs in eigen dorp/stad.
Elke voorstelling zal dus uniek zijn vanwege de steeds wisselende locatie en wisselende samenstelling!
 
Eenbrugslaan
 

Verhaal
In de voorstelling zien we vier acteurs meerdere rollen vertolken. De vertellers nemen ons met humoristische verhalen mee in een stukje geschiedenis over het ontstaan van Súdwest-Fryslân, het IJsselmeer en de grote gevolgen voor vissersplaatsen. Boer Germ heeft andere problemen, namelijk op het gebied van liefde. Na wat hulp van een brugwachter, koppelaarster en een oude vrijster ziet hij in de verte de vrouw van zijn dromen in een bootje voorbij varen. Kies je voor land, kies je voor water? Waar voel jij je thuis?

Meedoen Muziek (Koor en Orkest)
Iedereen en elk instrument mag en kan meedoen! Met de voorwaarde dat de zangers affiniteit met zingen hebben en toon kunnen houden. En dat de muzikanten noten kunnen lezen en minimaal een B-diploma of een vergelijkbaar of hoger niveau hebben. De partijen zijn op niveau ingedeeld zodat zowel mensen die B-diploma hebben kunnen meedoen, maar ook voor doorgewinterde muzikanten krijgen een partij passend bij hun niveau. Al deze mensen met diverse instrumenten vormen zo het Brug Slaan Koor en Orkest. Zowel voor het koor als orkest hanteren we een limit van zo’n 50 deelnemers per locatie.

Meedoen Acteren
Ben je tussen de 11-16 jaar dan kun je mee doen!
We zijn op zoek naar een spelersgroep van ongeveer tien. Durf jij het aan om voor 200 man publiek te spelen? Heb je lef, uitstraling en zit je boordevol energie…geef je dan op en kom naar de workshopdag.
Hoe?
Ruim van te voren kan iedereen de partijen en meespeel/meezingbanden downloaden van de site: www.eenbrugslaan.nl. Je krijgt een mail als het klaar staat. Om de muziek te oefenen zijn er speciale workshopdagen waarin we geclusterd met de musici van drie voorstellingslocaties de muziek gaan repeteren. We verwachten dat iedereen de partijen zelf oefent en daardoor goed voorbereidt op de workshopdag verschijnt. Op de workshopdag zullen meerdere muzikaal-leiders aanwezig zijn om de muziek met jullie in te studeren en iedereen klaar te stomen voor de voorstelling.
De spelers oefenen met de regisseurs en weten na die dag precies wat ze op welk moment in de voorstelling moeten doen. Daarnaast staat er voor hen nog een aparte repetitieavond gepland. Op de dag van de voorstelling zal er een kleine doorloop zijn zodat iedereen scherp de voorstelling in gaat.
Bij de laatste voorstelling te Sneek komt iedereen die in een eerdere voorstelling heeft gespeeld samen, zodat de laatste voorstelling wordt gespeeld door een gigantische groep muzikanten/ zangers en acteurs. Op de dag van deze voorstelling hebben we daarom een extra repetitie om dit voor te bereiden.

Wanneer en Waar?
Locatie: Woudsend
Speeldatum: Donderdag 21 juni
Reservedatum: Donderdag 28 juni
Tijden Voorstellingsdag: 17.30-22.30 uur
Datum Workshopdag: zondag 17 juni
Plaats Workshopdag: De Driuwpolle Woudsend
Tijden Workshopdag: 10.00-15.30 uur
Het is van belang dat je alle data horend bij jouw locatie aanwezig bent. Zonder workshopdag geen voorstelling en andersom. Houdt ook de reserve datum vrij. Het is een openlucht voorstelling, dus we zijn afhankelijk van de weersverwachting.


Aanmelden tot 1 Maart 2018!
Aanmelden Orkest: Kilk hier
Aanmelden Koor: Kilk hier
Aanmelden Acteren: Klik hier
Voor vragen kunt je contact opnemen met Auck Couperus - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Tot een Brug Slaan!
Kijk voor meer informatie op: Een brug slaan

SKS Foarwedstriid bij 50-jarig jubileum Wedstrijdcommissie Wâldsein
Vrijdag 13 juli en zaterdag 14 juli is het feest op en rondom het water van Woudsend. Dan viert de Wedstrijdcommissie Wâldsein namelijk haar 50-jarig jubileum, met onder andere de 'De SKS Foarwedstriid'.
Op 24 juli 1968 organiseerde de Wedstrijdcommissie Wâldsein voor het eerst een skûtsjewedstrijd. Na drie jaar lang vragen werd de vasthoudendheid van de Wedstrijdcommissie Wâldsein beloond en organiseerden ze de eerste wedstrijd. De Leeuwarder Courant schreef destijds: “Een prachtige wedstrijd op het ruime Heegermeer, waar de dertien tjalken voor het eerst slag met elkaar leverden”.
Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum én als opwarmer voor het SKS Kampioenschap 2018, dat zaterdag 4 augustus van start gaat, mag de Wedstrijdcommissie Wâldsein de SKS Foarwedstriid organiseren op zaterdag 14 juli. Een leuke bijkomstigheid is dat op de wimpel van het SKS Kampioenschap 2018 het Woudsender Skûtsje afgebeeld is, ter ere van dit 50-jarig jubileum.
Op vrijdag 13 juli, zullen alle skûtsjes zich verzamelen in de ‘sloepenkom’ van Aquacamping en Jachthaven De Rakken in Woudsend. Vanaf 19.00 uur zullen daar deskundigen aanwezigen zijn die kunnen vertellen over de historie van zowel de SKS als het dorp Woudsend.
Zaterdag 14 juli zal om 09.00 uur de routebespreking zijn, die openbaar is voor iedereen. De eerste wedstrijd start om 10.30 uur, gevolgd door de tweede wedstrijd om 13.00 uur. Vanaf 15.45 uur zal er een feestelijke prijsuitreiking plaatsvinden met onder andere matinee en deze zal duren tot de klok van 18.15 uur. Iedereen is ook hierbij van harte welkom. De beide dagen worden mede mogelijk gemaakt door de Friese Rabobanken.

SKS Foarwedstriid

Foto: Martin de Jong

Galerie Iris Anders Mooi is gevestigd in het prachtige Friese dorp Woudsend. Het ligt op een knooppunt van vaarwegen en in het centrum van een aantrekkelijk fiets- en wandelgebied. In de zomer zorgen vele duizenden gasten voor topdrukte in de haven, in de gezellige straatjes en natuurlijk op de terrassen. In de winter is het stil en rustig. Tenzij er ijs ligt natuurlijk. Dan bruist het in Woudsend opnieuw van de activiteiten.

De VIP Tour Woudsend is een uitstekende gelegenheid om een bezoek aan onze galerie te combineren met een kennismaking met Woudsend.
De exclusieve tour kent het volgende programma:

14.00 Ontvangst in Eetcafé De Pleats.

Adres: Waechswal 2 in Woudsend.
Geniet van een welkomstdrankje en het prachtige uitzicht over water en weiland.

VIPtour Woudsend, foto gemaakt door: TouristinfoWoudsend

Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

14:30 uur Start dorpswandeling

Onder leiding van een ervaren gids die je in een uur zo veel mogelijk verteld over de historie van Woudsend. Rondleiding langs de kerken, molens, slijterij en vele andere markante punten. Een inspirerende bundeling van feiten, anekdotes en geruchten.

15:30 uur Start vaartocht

Een zeiltocht met een zeilpraam door Woudsend en over het Slotermeer. Met een ervaren schipper die het gebied op haar duimpje kent en er smakelijk over kan vertellen.

17:00 uur Ontvangst in Galerie Iris Anders Mooi

De praam meert af voor de galerie. Napraten over Woudsend met gids en praamschipper en je reisgenoten, onder het genot van een drankje. En natuurlijk volop gelegenheid om de galerie te bekijken en kennis te maken met Iris.

VIPtour Woudsend, foto gemaakt door: TouristinfoWoudsend

Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

De perfecte afsluiting

De mooiste afsluiting van de VIP Tour is het speciale VIP Tour Woudsend 3 gangen diner bij toprestaurant Vis & Meer (www.restaurantvisenmeer.nl).
Het menu bestaat uit vier klassieke specialiteiten van de chef-kok, zijn zogenaamde signature dishes.
Speciaal voor nieuwe vrienden van het dorp wordt het bijzondere diner aangeboden voor € 31,50.
Vis en Meer is ook in 2017 weer een van de uitverkoren restaurants in de Lekker. Met een fantastische recensie!

Data
De VIP Tour Woudsend vindt plaats op elke zaterdag van 7 juli tot en met 9 september

Aanmelding
U kunt zich opgeven voor de VIP Tour door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.te sturen met vermelding van het aantal personen, de datum en uw telefoonnummer.
Tenslotte verzoeken wij u aan te geven of u gebruik wilt maken van het speciale diner bij Vis & Meer.
Het telefoonnummer waar we om verzoeken zullen we uitsluitend gebruiken in geval van het annuleren van een tocht (bij extreem slecht weer).

Aparte arrangementen voor groepen
Groepen van 6 tot 12 personen kunnen (in overleg) op andere dagen dit VIP arrangement boeken.

Kosten per deelnemer
De kosten van de VIP Tour Woudsend bedragen € 15,00 per persoon.
Onwaarschijnlijk weinig, dat klopt, maar het ultieme bewijs dat wij trots zijn op ons dorp en zoveel mogelijk mensen tot 'bekenden' van Woudsend willen maken.

Kunst aan de Ee - 10 dagen - 100 kunstenaars.

3.700 m2 professionele kunst: schilderijen, fotografie, keramiek, glas, brons, hout, textiel en sieraden. Kunst aan de Ee wordt georganiseerd in een leegstaand kantoorpand (de vroegere behuizing van Woudsend Verzekeringen) in het historische centrum van Woudsend. Een groot kunstevenement dat Woudsend tien dagen lang omtovert tot een kunstdorp.

kunst aan de ee 2018 impressie

De deelnemende kunstenaars zijn zorgvuldig geselecteerd en op persoonlijke titel uitgenodigd. De Friese kunstenaars zijn ruim vertegenwoordigd, maar het merendeel van de deelnemers komt van (ver) buiten Friesland. Initiatiefneemster van Kunst aan de Ee is Iris ten Cate (tevens eigenaresse van galerie IRIS > Anders Mooi in Woudsend). Haar missie is om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met professionele, toegankelijke kunst.
Iris: "Kunst aan de Ee verbindt het dorp met kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de derde keer. Het wordt een hele bijzondere aflevering dit jaar, met veel verrassende, bijzondere accenten".
Onderdeel van Kunst aan de Ee 2018 is 'The Phoenix of Iran', een exclusieve expositie van schilderijen en beelden van Iraanse kunstenaars. Geen van de objecten is ooit vertoond buiten Iran. Dit bijzondere evenement vindt plaats in samenwerking met de Stichting Simba (Nature Protection and Education in Iran). De opbrengsten van de deelexpositie worden volledig gebruikt om de Stichting Simba te ondersteunen.
Een ander bijzonder onderdeel is de expositie van de genomineerde foto's in het kader van de 11 Fonteinen Fotowedstrijd (in samenwerking met de Fotofabryk in Leeuwarden). De vakjury heeft haar oordeel al bepaald. De bezoekers van Kunst aan de Ee mogen bepalen welke fotograaf de publieksprijs wint. Alle winnaars worden op donderdag 5 juli bekendgemaakt. Tenslotte worden er tijdens Kunst aan de Ee verschillende workshops georganiseerd: Venetiaanse maskers, spelen met gekleurd glas, acryl pooring, ecoprinten en mixed media.

Datum: vrijdag 29 juni t/m zondag 8 juli 2018

Plaats: Iewal 16, Woudsend
Tijd: open van 13:00 tot 17:00 uur en in de weekenden van 11:00 tot 17:00 uur. Avondopenstelling op de vrijdagen van 19.00 tot 22.00 uur.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor meer informatie op: www.kunstaandeee.nl
Entree: € 3,50 per persoon (inclusief een expositiebrochure)

Boerenmarkt Woudsend op donderdag met gratis vaartochtje door het dorp.
woudsend organiseert deze zomer voor het derde jaar van 19 juli tot en met 23 augustus wekelijks op de donderdag een kleine gezellige boerenmarkt. De markt zal worden gehouden van 11.00 tot 17.00 uur op de Waechswâl in het centrum van het dorp.

De markt en activiteiten staan in het teken van het boerenleven op het platteland, o.a. verkoop van verse streekproducten. Zoals vlees, kaas, eieren, groente, fruit, honing, vis, boerenijs, enz. De horecabedrijven zullen heerlijke
streekproducten voor u bereiden, waarvan u op de terrasjes gezellig kunt genieten, zoals kip van het spit, pizza en super verse vis. Gedurende de markt zijn er verschillende kinderactiviteiten en gezellige terrasjes met live muziek.
 
Nieuw: Gratis vaartochtje tijdens de boerenmarkt.
Tijdens de boerenmarkt kunt u dit jaar een gratis vaartochtje door het dorp maken. U stapt op bij de passantenhaven, vlakbij de markt. De boot brengt u naar de Houtzaagmolen “De Jager”. Vanaf dit eindpunt is het ca. 5 minuten lopen naar de boerenmarkt. Deze wandelroute voert u door het historische centrum met z’n smalle steegjes en de gezellige Midstrjitte met verrassende winkeltjes. Ontdek tijdens een korte wandeling het watersportdorp Woudsend met leuke straatjes en de vele unieke steegjes, de molens en de kerken. Kortom sfeer, gezelligheid en nostalgie voor jong en oud. Overdag kan er gratis worden aangelegd in de nieuwe passantenhaven; de boerenmarkt en het centrum
zijn hierdoor voor watersporters op loopafstand zeer goed te bereiken.
 

woudsend boerenmarkt 11

Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Boerenmarkt plattegrond vaartocht

Op ongeveer 17 kilometer vanaf woudsend (25 minuten met de auto) zijn de Friese Ballonfeesten in Joure. Vijf dagen lang genieten van de mooiste luchtballonen: 25 t/m 29 juli,2018. Vanwege het succes van voorgaande jaren, wordt er tijdens de 33e editie van de Friese Ballonfeesten,  de Nutsbaan wederom een vlooienmarkt en markt georganiseerd. Zowel particulieren als bedrijven kunnen op deze markt hun waar aan de man en natuurlijk vrouw brengen. Op zaterdag en zondag kunnen kooplustige toeschouwers zelfs tot laat in de avond terecht om hun slag te slaan. De (vlooien)markt duurt op zaterdag tot maar half één 's nachts en op zondagavond tot half elf. Daarmee staat voor Joure een traditie van jaren wederom op de agenda.

Datum:  25 t/m 29 juli,2018

Bekijk hier de hele fotoreportage die wij van de 32e editie hebben gemaakt vorig jaar...

friese ballonfeesten joure 2017 03
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Jaarlijks is er in de zomervakantie het SKS Kampioenschap, waarbij na een serie van elf wedstrijden duidelijk is wie de kampioen wordt. Vanaf de wal zijn de wedstrijden goed te volgen, komt u ook kijken? Het SKS kampioenschap 2018 staat gepland in de periode zaterdag 4 t/m vrijdag 17 augustus.
Bij de SKS blijft de deelname beperkt tot de huidige 14 skûtsjes. Er zijn ook strikte regels verbonden aan de schippers die deze 14 skûtsjes mogen besturen. Hier volgen een paar van die regels: Voordat je schipper kunt worden moet je in ieder geval 7 jaar actief zijn geweest als bemanningslid in de SKS competitie. Verder moet de schipper in rechte lijn afstammen van een Fries die hoofdzakelijk in Friesland onder zeil zijn brood heeft verdiend met een vrachtschip in tenminste 10 jaar van de vorige eeuw.
Skûtsje Klaas van der Meulen is één van de veertien SKS wedstrijd skûtsjes. Het 19,5 meter lange schip is gebouwd in 1911 en sinds 2012 is Teake Klaas van der Meulen de schipper. Het Woudsender skûtsje is goed te herkennen aan de grote 'W' in het grootzeil.


Wedstrijddata:  

 • Za 4 augustus - Grou
 • Ma 6 augustus - De Veenhoop
 • Di 7 augustus - Earnewâld
 • Wo 8 augustus - Terherne
 • Do 9 augustus - Langweer
 • Vr 10 augustus - Elahuizen
 • Za 11 augustus - Stavoren
 • Ma 13 augustus - Woudsend
 • Wo 15 augustus - Lemmer 1
 • Do 16 augustus - Lemmer 2
 • Vr 17 augustus - Sneek

Woudsender Skûtsje

Op de avond voorafgaand aan het SKS kampioenschap bij Woudsend is het een groot feest in het dorp! Op het plein voor het MFC de Driuwpôlle wordt Skûtsje Live georganiseerd. Met onder andere Coverband LYNX, DJ All tha fokk, DJ Eric-S, DJ Lazy Jack en Jelmer de Vries.

Bekijk hier de hele fotoreportage van de editie van 2017...

woudsend skutsje live
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Op maandag 20 augsutus 2018 zijn er Skûtsje wedstrijden van de IFKS op het Heegermeer bij Woudsend. Vanaf Indijk kan de wedstrijd door vele toeschouwers gevolgd worden. Onze fotograaf was er in 2017 ook bij aanwezig en heeft een serie foto's gemaakt.
Starttijden: C-klasse: 09:15 uur B-klasse: 11:00 uur a-klein: 12:45 uur A-klasse: 14:30 uur 

 

Bekijk hier de hele fotoraportage...

Skutsje wedstrijden Heegermeer 10 06 2017 56
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Ontdek historisch Woudsend op 8 en 9 september tijdens de Open Monumentendagen

In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een leuke activiteit.

20170909 3654

Flyer Monumentenweekend Woudsend 2018:

Programma zaterdag 8 september 2018
Monumenten geopend van 10.00 tot 17.00 uur

 • Korenmolen ’t Lam, gebouwd 17e eeuw
 • Houtzaagmolen De Jager, bouwjaar 1719
 • RK Sint Michaëlkerk, bouwjaar 1792
 • PKN Kerk “De Karmel”, bouwjaar 1837
 • Ontdek Woudsend met de QR-code
 • Bezoek de gezellige straatjes en de vele steegjes
 • Tweedehands boekenmarkt bij de RK kerk
 • Concert orgel en trompet in “De Karmel” aanvang 17.00 uur, entree € 10,00 incl. drankje

Programma zondag 9 september 2018
Festival Monumenten, Muziek en Meer… van 12.00 tot 18.00 uur

 • Monumenten geopend
 • Muziekoptredens bij horeca, molens en kerken
 • Kunstmarkt en streekmarkt
 • Opening KinderKunstroute
 • Ontdek Woudsend met de QR-code
 • Bezoek de gezellige straatjes en de vele steegjes
 • Treintje door het dorp als Monumentenexpres
 • Varen met verhalen
 • Kinderprogramma en Kinderplein
 • Tweedehands boekenmarkt bij de RK kerk
 • Kerkproeverij/Open middag PKN Kerk De Karmel

monumentenweekend woudsend 2018


Flyer Monumenten, Muziek, Markt en Meer Woudsend 2018:

Monumenten, Muziek, Markt en Meer …
Zondag 9 september 2018 WOUDSEND
OPENING FESTIVAL PODIUM BIJ M.F.C de Driuwpolle
Muzikaal onthaal met troubadour Jan Nota 12.30 uur
Opening festival door sleepbootschipper Marijke van der Wal 13.00 uur
Opening KinderKunstroute door wethouder Stella van Gent 13.10 uur

MONUMENTEN OPEN MONUMENTENDAG 12.00-17.00 uur
Molens en kerken open voor bezichtiging, molens in bedrijf
RK Michaëlkerk: live muziek, mini tentoonstelling en tweedehands boekenmarkt
De Karmel te Woudsend Kerkproeverij met film, muziek, kinderactiviteiten en tentoonstelling
Monumentenroute: ontdek historisch Woudsend met QR-codes (Start: Midstrjitte 73)

MUZIEK OP VERSCHILLENDE LOCATIES 13.00-18.00 uur
Muziekgroep Reizger (folk & Frysk) RK Michaëlkerk 13.00-16.00
De Trochsetters (trekzak) Molen ’t Lam 13.00-16.00
Muziekduo The Lion Rules (pop) ’t Hoekje/Midstrjitte 13.00-16.00
Folkgroep Andehlian (folk) De Watersport 14.00-17.00
Jan Nota (troubadour) Molen De Jager/Omke Jan 14.00-17.00
Janis McCoury (country) Pleats/Ponkje 14.00-17.30
No Ego jazzpop & more (jazz & pop) MFC De Driuwpôlle 14.30-17.00
Optredens podia Pleats/Ponkje en MFC De Driuwpôlle wisselen elkaar af.

MARKT AAN DE WAECHSWÂL 12.00-18.00 uur
Kunstmarkt Woudsend met werk van Woudsender kunstenaars 12.00-18.00
Streekmarkt, verkoop van verse streekproducten 12.00-18.00
Visrokerij op diverse plaatsen 12.00-18.00

MEER… TREINTJE, VAREN, SPELEN, ONTDEKKEN 12.00-18.00 uur
Gezellige Midstrjitte met verkoop vanuit winkeltjes en huizen 12.00-18.00
Kinderplein met draaimolen, springkussen, poffertjeskraam, etc. 13.00-18.00
Monumentenexpres rijdt langs alle locaties 13.30-17.00
Vaartochtjes met salonboot en verhalenverteller Mindert Wijnstra 13.30-17.00

mmm woudsend 2018

Het Urker Mannenkwartet onder leiding van Gerwin van der Plaats geeft vrijdag 21 september en concert in de De Karmel te Woudsend. Medewerking wordt verleend door sopraan Clara de Vries.
Het programma bevat geliefde liederen van licht klassiek tot populair aangevuld met verrassende instrumentale en vocale solo’s. Natuurlijk is er eveneens ruimte voor samenzang. Dirigent Gerwin van der Plaats bespeelt eveneens het fraaie Bakker & Timmenga-orgel.
In 2010 begonnen de zangers van het Urker Mannenkwartet als gelegenheidszanggroep bij een cd-opname. Dat was zo’n bijzondere ervaring dat de jongens besloten om door te gaan als kwartet en vroegen Gerwin van der Plaats, bekend vanwege zijn dirigentschap bij het Kamper Mannenkoor D.E.V om hun daarin te begeleiden.
Zijn enthousiaste aanpak en aanstekelijke muzikaliteit uiten zich in concerten met een lach en een traan. Het publiek ervaart de vriendschappelijke verbondenheid in zang en spel. Zangcoach Clara de Vries weet als geen ander het kwartet aan te vullen met haar prachtige sopraanstem. Het is niet voor niets dat de concerten van het Urker Mannenkwartet een grote populariteit genieten in binnen en buitenland.
Het concert begint om 20.00 uur en de deuren gaan open om 19.30 uur.


Datum: 21 september 2018
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 10,00, t/m 16 jaar gratis
Adres: Ald Tsjerkhof 2, 8551 PA Woudsend

Urker Mannenkoor

Actie Nationale burendag – Kofje op de Camping
Zaterdag 22 september is het weer de Nationale Burendag. We grijpen dit moment aan om een ieder uit te nodigen voor een kopje koffie op de Camping.
Woudsend heeft 4 bedrijven wat je onder een camping kunt benoemen. Alle 4 bedrijven willen u graag deze dag van 10:00 tot 15:00 uur het bedrijf laten zien en u bijpraten over het reilen en zeilen op de camping, de keuzes die e als ondernemers moeten maken, en toekomstplannen voor het bedrijf. Ook willen ze van u weten hoe u het wonen in de buurt van de camping en de toeristen in en rondom Woudsend ervaart. Kortom een gezellig buren praatje.

De volgende Campings doen mee:

 • Aqua camping de Rakken, Lijnbaan 10 Woudsend
 • Mini camping de Wetterspetter, Nr. 1 Indijk
 • Camperplaats Waterloo, Nr. 19 Ypecolsga

Wanneer: 22 september 2018
Tijd: 10:00 – 15:00
Waar: Campings in en rondom Woudsend

Koffiekoekje

Jaar op jaar zeilen we met fantastische jeugd en hebben we altijd prachtig weer bij het Jeugdzeilen, georganiseerd door de Commissie van Schippers en Bemanningen, Stichting Foar de Neiteam en de SKS en IFKS. Ook dit jaar gaan we er weer een schitterend evenement van maken.
Het Jeugdzeilen wordt elk jaar weer mogelijk gemaakt door het vele aantal vrijwilligers die bestaan uit schippers en bemanningen vanuit de SKS en IFKS. Ook dit jaar gaan we dit voor de jeugd, die hier belangstelling voor heeft, weer mogelijk maken.
Het Jeugdzeilen is bestemd voor de Friese en Hollandse jeugd met belangstelling voor het skûtsjesilen. De afgelopen jaren is er gezeild met G.W.S.-schouwen en pramen en skûtsjes. Een daverend succes!! Ook dit jaar worden deze platbodems weer beschikbaar gesteld.

Datum: 21 + 22 september 2018 (Vrijdagavond + zaterdag).
Plaats van handeling: Vrijdags vindt er een nautisch/historische speur/puzzeltocht plaats in het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Zaterdags wordt er gezeild met o.a. G.W.S.-schouwen en skûtsjes op of nabij de Pikmar bij Grou en kunnen er weer vragen gesteld worden aan een bekende skûtsjeschipper vanaf het prachtige volgschip 'Vrouwe Nieske'.
(Detailinfo volgt na opgave).
Geef je op!!!
Ben jij tussen de 8 en 18 jaar (en absoluut niet jonger), wil je graag meer weten over het skûtsjesilen en altijd al eens (onder begeleiding van ervaren instructeurs) in een G.W.S.-schouw of op een echt skûtsje willen zeilen?

Geef je dan vóór 17 september 2018 op viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef daar je naam, leeftijd, woonplaats en telefoonnummer door.
Namens de organisatie,
Atze Rienk de Leeuw / Frits Jansen
Telefoon: 06-19405354 / 06-28209395.

Jeugdzeilen

Foto: Martin de Jong

 

nacht van de nacht 2017 02

Woudsend in Kaarslicht

Zaterdag 27 oktober zal Woudsend voor de derde keer deelnemen aan “de Nacht van de Nacht”. Gedurende de avond zal in het centrum van Woudsend de straatverlichting gedoofd zijn. Straten en steegjes worden sfeervol verlicht met waxinelichtjes. In het centrum van het dorp zullen enkele activiteiten worden georganiseerd. We hopen op goed en helder weer en dat velen deze avond een wandeling gaan maken in een sfeervol “Woudsend in kaarslicht” en volop genieten van de nacht en de sterren.  

Activiteiten bij kaarslicht

Er zijn verhalenvertellers en er worden nachtgedichten voorgedragen. Bezoekers kunnen sterren bewonderen met behulp van een sterrenkijker (telescoop) met uitleg. Kinderen kunnen geschminkt worden in felle kleuren. Op de met waxinelichten verlichte route kan deelgenomen worden aan een speurtocht naar afbeeldingen van nachtdieren. Tevens wordt er een fotowedstrijd georganiseerd. Op twee locaties is muziek: In de Midstrjitte treedt troubadour Jan Scheffer op met 'Blues in the Night'. Op het terras van ’t Ponkje is er muziek van de formatie JazzYpassion. Er kan bij kaarslicht gewinkeld worden. Bij de horeca kunt u eten en borrelen bij kaarslicht (graag vooraf reserveren). Bewoners en bedrijven brengen deze avond een bijzondere sfeer in het centrum van Woudsend.

'Feel the Night’

Als extra activiteit is er een presentatie van de projecten van "Feel the Night" door de bekende Friese architecte Nynke-Rixt Jukema. Locatie: restaurant Omke Jan aan de Iewâl.

Fotowedstrijd “Woudsend in kaarslicht”

Doe mee met de fotowedstrijd; maak tijdens de Nacht van de Nacht in Woudsend een mooie foto. Foto’s kunnen tot en met 15 november 2018 worden ingestuurd. Mail uw foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam, adres en leeftijd. Iedereen mag meedoen. De inzendingen worden door een jury beoordeeld.

Speurtocht “Zoek de nachtdieren”

In de straten en steegjes vind je afbeeldingen van nachtdieren. Ga op zoek naar de nachtdieren, probeer ze allemaal te vinden. Er zijn enkele prijsjes te winnen. Vul in welke nachtdieren je hebt kunnen vinden. Inleveren bij BWONEN, Midstrjitte 34.

We hopen op goed en helder weer en dat velen deze avond een wandeling gaan maken in een sfeervol “Woudsend in kaarslicht”. De Nacht van de Nacht begint om 19.00 uur. De activiteiten zijn tot 21.00 uur.

De Nacht van de Nacht in Woudsend is onderdeel van een Friesland-breed programma, georganiseerd door de Friese Milieu Federatie, om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling en het belang van een donkere nacht.

NvdN 2018

Datum: zaterdag 27 oktober
Plaats: centrum Woudsend
Tijd: 19:00 - 21:00 uur
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Entree: Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond maar een vrijwillige bijdrage is meer dan welkom.

Help een handje mee op het eiland de Gouden Bodem. In de rietkraag groeien veel boompjes en deze gaan we verwijderen. Langs de oever aan het Heegermermeer ligt allemaal aangespoeld afval.

De Gouden Boaiem is van Staatsbosbeheer en wordt door ons gepacht. Wij beheren het gebied voor Staatsbosbeheer en daarom zijn we blij met jullie hulp!

Wij organiseren van april tot oktober excursies en in november doen we jaarlijks mee met de natuurwerkdag.

Het wordt een gezellige dag. We beginnen met koffie en koek. Rond 12:30 gaan we heerlijke biologische erwtensoep eten.

Quality time met je kinderen? Dan is dit een heel leuk uitje!

Je zinnen verzetten en lekker de buitenlucht in!

Een dag om op terug te kijken, ook voor ons!
Koffie, thee, lunch is aanwezig.

Natuurwerkdag 2017 Gouden Boaiem

Tijd: Van 10:00 uur tot 15:00 uur, 3 november 2018
Er is werk voor maximaal 30 personen (30 volwassenen)
Locatie: Nummer 3 Smallebrugge, Friesland

Werkzaamheden en activiteiten voor kinderen, kinderen onder toezicht van volwassene.
Kinderen staan direct onder verantwoordelijkheid van hun ouders.
Maatschappelijke stage, deze locatie is geschikt voor een stage

Natuurwerkdag 2017 Gouden Boaiem

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatieleider: 
Pytsje Bokma, e-mail
Telefoon: 06-23054928

Natuurwerkdag

Happen en Tappen + Live muziek van Anouk, coverband en Tin Lizzy, covers, MFC, vanaf 16.00 uur, gratis entree.
Datum: Zondag 4 november 2018 vanaf 16:00 uur.
Adres: Dorpshuis De Driuwpôlle, Lynbaen 15, 8551 NW Woudsend.

Happen en tappen

Kerk-en Schooldienst, Protestantse Gemeente te Woudsend e.o. De Karmel in samen werking met meester van der Brugschool.
Voorganger: ds. R. Bosman-Romkema
Zondag 11 november aanvang 10:00 uur 
Vanaf 9:45 uur staat de koffie klaar. Welkom allemaal.

Adres: Ald Tsjerkhof 2, 8551 PA Woudsend.

kerk schooldienst

De kinderen van Woudsend vieren Sint Maarten dit jaar op zaterdag 10 november.

Sintmaarten 2018 Woudsend

Wegens het daverende succes van de vorige editie organiseren wij op zaterdag 10 november nogmaals een dineravond die in het teken staat van wild.
Een avond vol gezelligheid waarin de liefde voor wildgerechten centraal staat. U kunt kennis maken met bijvoorbeeld haas, eend, gans en nog veel meer. Een ideale avond voor liefhebbers en ook voor mensen die onbekend zijn met dit prachtige stukje biologisch scharrelvlees.
Wild geschoten door lokale jagers en met zorg bereid.

Vanuit het veld en op het bord. Wild gaat over pure smaak en is het waard om gegeten te worden.

Deze avond serveren wij een speciaal 3- gangen wildmenu.
We hebben het menu zo samengesteld dat het ook voor mensen die wellicht iets minder bekend zijn met wild, een heerlijk diner wordt.
Zowel het voor als het hoofdgerecht zal geserveerd worden als een proeverij.

Reserveer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0514591270

Datum: zaterdag 10 november van 18:00 tot 23:30 uur.
Adres: De Watersport, Iewal 14, 8551 PS Woudsend

Dineravond thema Wild

Op zaterdag 17 november om 15:30 uur zal Sinterklaas en zijn Pieten weer aankomen met hun boot in Woudsend.
Na de inkomst kunnen de kinderen in het dorpshuis MFC de Driuwpôlle nog naar het Sinterklaasfeest.
Adres: Iewâl, Woudsend

Poster Sinterklaasfeest

Zondag 18 november Theater Diner, Restaurant ’t Ponkje, 15.00 uur
Tijdens het eten, tussen de gerechten door, optreden van Marjolein Meijers, bekend van de Berini’s. vooraf reserveren.

Na Niemands Meisje, Hongerig Hart en Lust, is hier het theaterstuk, geschreven door Daphne de Bruin (Growing up in Pubic), uitgevoerd door drie multi-instrumentalisten.
De drie krachtige, komische en ook ontroerende verhalen maken het tot een voorstelling om je vingers bij af te likken!
Avondvullend theater omlijst met prachtige liedjes en live gespeelde filmische muziek.
EETLUST wordt gespeeld in combinatie met eten.
Maar het blijft natuurlijk wel een theaterstuk, dus de gangen van het diner worden geserveerd in de pauzes van de voorstelling.
Tekst: Daphne de Bruin
Spel: Marjolein Meijers
Muziek en liedteksten: Marjolein Meijers
Muzikanten: Marjolein Meijers, Walter Kuipers en Onno Kuipers

Adres: Restaurant ’t Ponkje, Fermaniningsteech 1 Woudsend, telefoon: 0514-591250 of 06-23762139.

Eetlust

In dit speciale wild weekend serveren wij een 3- of 4 gangen menu met verschillende soorten wild gerechten!

Datum: zaterdag 24 november van 12:00 - 22:00 uur en zondag 25 november van 12:00 - 22:00 uur.
Adres: 't Ponkje, Fermaningsteech 1, 8551 SP Woudsend.

Dineravond Wild Ponkje

Op zaterdag 24 november 2018 is in het MFC het 25 jarig jubileum van Shantykoor de Pôllesjongers uit Woudsend.

 • Overzicht hoogtepunten
 • Optreden Pôllesjongers
 • Optreden Ernst Langhout + band

De toegang is gratis.
Aanvang: 20:00 uur

Adres: Dorpshuis De Driuwpôlle, Lynbaen 15, 8551 NW Woudsend.

 

jubileum shantykoor de pollesjongers woudsend

Hij komt Hij komt.......
Ja, het is alweer bijna zover, en dan komt de goede sint met zijn pieten weer in het land.

Op zondag 2 december 2018 om 12.30 uur heten wij iedereen van harte welkom voor een feestelijke lunch in vorm van een High tea, met allemaal lekkere hapjes, broodje, gevulde wraps, hartige taartjes ect.
Tijdens de Lunch is er volop vertier voor de kinderen:, film kijken, knutselen en vanzelfsprekend zullen de Pieten (mét cadeautjes) niet ontbreken!

Prijzen:
Volwassenen: € 24.50 p.p.
Kind 4 t/m 12 jaar: € 15.00 p.p.
Kind 0 t/m 3 jaar: gratis


Datum: Zondag 2 december 2018 van 12:30 - 16:00 uur.
Adres: Eetcafé De Pleats Woudsend, Waechswal 2, 8551 PE Woudsend.

Sinterklaas lunch Eetcafé De Pleats

Happen en Tappen + Live muziek covers in het  MFC, vanaf 16.00 uur, gratis entree.
Deze keer met live Singer-Songwriter Mario Kramer.
Met bier van de tap, wijn en broodje hamburger alle voor € 2,00 per stuk.

Datum: Zondag 9 december 2018 vanaf 16:00 uur.
Adres: Dorpshuis De Driuwpôlle, Lynbaen 15, 8551 NW Woudsend.

Happen en tappen december

Kerstgala op 22 december bij Eetcafé De Pleats Woudsend met als thema Black tie and a touch of silver. Tijdens het gala kun je genieten van zangeres en pianiste Mascha Steltenpool. Zij staat al jaren bekend om vermogen van iedere gelegenheid een onvergetelijke muzikale ervaring te maken. 
De entree voor het kerstgala is € 10,00 per persoon, dit is inclusief welkomstdrankje en ludieke kerstattentie. Het begin van de sprankelende feestdagen. 

Vooraf is er de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke 3-gangen keuze menu voor € 27,50 per persoon.

Graag vooraf reserveren!
Wanneer je komt eten, is de entree voor het kerstgala bij de prijs inbegrepen.

Kerstgala dePleats

Restaurant de Watersport en Eetcafe de Pleats organiseren op 27, 28 en 29 december drie dagen een biljard kampioenschap.
Dit jaar in een nieuw jasje, er worden poules gespeeld van vier personen verspreid over 3 dagen.
De finale wordt op zaterdag 29 december in Restaurant de Watersport gespeeld. 

Kosten: € 3,00 p.p.

Datum: 27 december tot en met 29 december 2018

Adres:  

 • Restaurant de Watersport, Iewal 14, 8551 PS Woudsend
 • Eetcafe de Pleats, Waechswal 2, 8551 PE Woudsend

Biljard kampioenschap