SKS Foarwedstriid bij 50-jarig jubileum Wedstrijdcommissie Wâldsein
Vrijdag 13 juli en zaterdag 14 juli is het feest op en rondom het water van Woudsend. Dan viert de Wedstrijdcommissie Wâldsein namelijk haar 50-jarig jubileum, met onder andere de 'De SKS Foarwedstriid'.
Op 24 juli 1968 organiseerde de Wedstrijdcommissie Wâldsein voor het eerst een skûtsjewedstrijd. Na drie jaar lang vragen werd de vasthoudendheid van de Wedstrijdcommissie Wâldsein beloond en organiseerden ze de eerste wedstrijd. De Leeuwarder Courant schreef destijds: “Een prachtige wedstrijd op het ruime Heegermeer, waar de dertien tjalken voor het eerst slag met elkaar leverden”.
Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum én als opwarmer voor het SKS Kampioenschap 2018, dat zaterdag 4 augustus van start gaat, mag de Wedstrijdcommissie Wâldsein de SKS Foarwedstriid organiseren op zaterdag 14 juli. Een leuke bijkomstigheid is dat op de wimpel van het SKS Kampioenschap 2018 het Woudsender Skûtsje afgebeeld is, ter ere van dit 50-jarig jubileum.
Op vrijdag 13 juli, zullen alle skûtsjes zich verzamelen in de ‘sloepenkom’ van Aquacamping en Jachthaven De Rakken in Woudsend. Vanaf 19.00 uur zullen daar deskundigen aanwezigen zijn die kunnen vertellen over de historie van zowel de SKS als het dorp Woudsend.
Zaterdag 14 juli zal om 09.00 uur de routebespreking zijn, die openbaar is voor iedereen. De eerste wedstrijd start om 10.30 uur, gevolgd door de tweede wedstrijd om 13.00 uur. Vanaf 15.45 uur zal er een feestelijke prijsuitreiking plaatsvinden met onder andere matinee en deze zal duren tot de klok van 18.15 uur. Iedereen is ook hierbij van harte welkom. De beide dagen worden mede mogelijk gemaakt door de Friese Rabobanken.

SKS Foarwedstriid

Foto: Martin de Jong

Kunst aan de Ee - 10 dagen - 100 kunstenaars.

3.700 m2 professionele kunst: schilderijen, fotografie, keramiek, glas, brons, hout, textiel en sieraden. Kunst aan de Ee wordt georganiseerd in een leegstaand kantoorpand (de vroegere behuizing van Woudsend Verzekeringen) in het historische centrum van Woudsend. Een groot kunstevenement dat Woudsend tien dagen lang omtovert tot een kunstdorp.

kunst aan de ee 2018 impressie

De deelnemende kunstenaars zijn zorgvuldig geselecteerd en op persoonlijke titel uitgenodigd. De Friese kunstenaars zijn ruim vertegenwoordigd, maar het merendeel van de deelnemers komt van (ver) buiten Friesland. Initiatiefneemster van Kunst aan de Ee is Iris ten Cate (tevens eigenaresse van galerie IRIS > Anders Mooi in Woudsend). Haar missie is om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met professionele, toegankelijke kunst.
Iris: "Kunst aan de Ee verbindt het dorp met kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de derde keer. Het wordt een hele bijzondere aflevering dit jaar, met veel verrassende, bijzondere accenten".
Onderdeel van Kunst aan de Ee 2018 is 'The Phoenix of Iran', een exclusieve expositie van schilderijen en beelden van Iraanse kunstenaars. Geen van de objecten is ooit vertoond buiten Iran. Dit bijzondere evenement vindt plaats in samenwerking met de Stichting Simba (Nature Protection and Education in Iran). De opbrengsten van de deelexpositie worden volledig gebruikt om de Stichting Simba te ondersteunen.
Een ander bijzonder onderdeel is de expositie van de genomineerde foto's in het kader van de 11 Fonteinen Fotowedstrijd (in samenwerking met de Fotofabryk in Leeuwarden). De vakjury heeft haar oordeel al bepaald. De bezoekers van Kunst aan de Ee mogen bepalen welke fotograaf de publieksprijs wint. Alle winnaars worden op donderdag 5 juli bekendgemaakt. Tenslotte worden er tijdens Kunst aan de Ee verschillende workshops georganiseerd: Venetiaanse maskers, spelen met gekleurd glas, acryl pooring, ecoprinten en mixed media.

Datum: vrijdag 29 juni t/m zondag 8 juli 2018

Plaats: Iewal 16, Woudsend
Tijd: open van 13:00 tot 17:00 uur en in de weekenden van 11:00 tot 17:00 uur. Avondopenstelling op de vrijdagen van 19.00 tot 22.00 uur.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor meer informatie op: www.kunstaandeee.nl
Entree: € 3,50 per persoon (inclusief een expositiebrochure)

Op woensdag 30 mei legt het schip de Bald'r aan in onze passantenhaven.
Friese Folk Tour, optreden Folkbands Plunder en Pyrolysis, aan boord van schip Bald’r, passantenhaven bij MFC, 20.00 uur. Beleef dit avontuur met ons mee en stap op theaterschip Bald'r in een van de onderstaande havens. Online tickets zijn incl. gratis consumptie!
Ticket: € 12,50 per persoon in de voorverkoop hier te bestellen
Datum: Woensdag 30 mei 2018.
Tijd: Inloop 19:30u | Aanvang 20:00u | Eindtijd max. 23:00u

Folkbands Plunder en Pyrolysis

Zaterdag 12 mei 2018 wordt de 33ste editie van de Elfsteden Oldtimer Rally gereden. Motoren en auto's tot en met het bouwjaar 1949 kunnen deelnemen. De rally begint vanaf 07:00 uur in Wijckel (vlakbij Sloten) en de laatste deelnemers komen om 19:00 weer aan in Sloten. Al vroeg in de ochtend rijden de deelnemers door Woudsend en onze fotograaf heeft in 2017 enkele foto's gemaakt.

Bekijk hier de hele fotoreportage...

Elf Steden Oldtimer Rally 2017 Woudsend 16
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Vrijdag 11 mei 2018 wordt voor Woudsend een heel bijzondere dag. Woudsend maakt deel uit van het Europees Jeugd Muziek Festival “At the Watergate”. Ruim 350 jonge muzikanten komen vrijdag 11 mei 2018 naar Woudsend om in het dorp optredens te verzorgen. De muzikanten, in de leeftijd van 12 tot 21 jaar, komen uit verschillende Europese landen.

At the Watergate: 7.000 jonge musici uit 26 Europese landen die tijdens Hemelvaart 2018 een kleine 1.000 concerten geven op 49 verschillende podia in Sneek en omliggende plaatsen. Een bruisend event dat nog lang zal rondzingen! Deze dertiende editie van het European Youth Music Festival heeft de toepasselijke naam ‘At the Watergate’ gekregen, naar de befaamde Sneker Waterpoort.
Als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 promoot het festival de regionale cultuur, de Friese identiteit en de ‘Mienskip’. Het programma omvat naast de optredens door jonge muzikanten een grote openingsceremonie, een congres en randprogrammering i.s.m. het onderwijs.

Twee podia
Op twee locaties in Woudsend zullen van 11.00 tot 17.30 uur doorlopend optredens te horen zijn. Bij het MFC “De Driuwpôlle” komt een buitenpodium. De fraaie PKN kerk “De Karmel” vormt het tweede podium. Elk orkest of muziekgroep zal gemiddeld drie kwartier spelen. Tussen elk optreden is een pauze voor het op- en afbouwen. De optredens zijn allen gratis toegankelijk.

Kom naar Woudsend en maak deze prachtige muzikale dag mee. Ontdek tussen de optredens door van het historische centrum van Woudsend met leuke straatjes, winkeltjes, unieke steegjes en gezellige eetgelegenheden. De molens en kerken zijn geopend ter bezichtiging. Kortom een mooie belevenis voor jong en oud.

Evenement: Jeugd Muziekfestival At the Watergate
Plaats: Woudsend met twee podia
Datum: Vrijdag 11 mei 2018
Tijd: 11.00-17.30 uur

Locaties:

Dorpshuis MFC “De Driuwpôlle”, Lynbaan 15, 8551 NW Woudsend - buitenpodium
PKN Kerk De Karmel, Âld Tsjerkhôf 2, 8551 PA Woudsend - binnenpodium

www.atthewatergate.com

FLYER Programma At the Watergate Woudsend 11 mei 2018

 

In het weekend van 4 t/m 6 mei 2018 worden in Woudsend de 16e Friese Sleepbootdagen georganiseerd. Meer dan zestig klassieke sleepboten en opduwers liggen afgemeerd aan de Iewal. Een tweejaarlijks spektakel voor jong en oud: sleepboten, opduwers, braderie, kunstmarkt, muziek, motoren en het grootste historische winkeldorp van Fryslân. Oant sjen!

Kijk voor meer informatie op: www.friesesleepbootdagenwoudsend.nl

FrieseSleepbootdagenWoudsend

Nieuw tijdens de Friese Sleepbootdagen

Nieuw dit jaar is het Technoplein, samen met lokale bedrijven, scholen uit de omgeving, technische opleiding instituten en de Gemeente Súdwest-Fryslân wordt er een plein ingericht.

Doordat er de komende jaren een groot te kort ontstaat op de arbeidsmarkt naar technisch personeel wordt er op dit plein een brug geslagen tussen jongeren en techniek. Op dit plein laten we de jongeren actief deelnemen en laten we ze ondervinden hoe leuk techniek is, hoe dicht bij huis dit te vinden is en welke toekomst erin zit. Doel is jongeren enthousiast te maken voor technische beroepen. Want techniek heeft de toekomst.

Technobiel

De Technobiel is aanwezig op het Technoplein, dit is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, op allerlei manieren van techniek kunnen proeven. De Technobiel telt twee verdiepingen waar van alles onderzocht kan worden.

Woudsend

In Woudsend zijn er veel bedrijven actief in de bouw- en (metaal)technieksector. Om deze sectoren weer aantrekkelijk te maken voor jongeren willen we samen met de ondernemers de handen ineenslaan. Tijdens de Friese Sleepbootdagen op 5 en 6 mei, zullen we een ‘Technoplein’ laten verrijzen in het dorp. Op dit plein bieden we Woudsender bedrijven de kans zichzelf samen met hun opleidingsinstituten te presenteren om de jongeren te enthousiasmeren voor deze mooie ambachtelijke beroepen.

De bedoeling van het Technoplein is enerzijds dat bedrijven hier gaan staan met hun producten en halffabricaten en laten zien wat ze doen, zodat kinderen en jongeren kunnen zien én vooral ervaren wat er allemaal in Woudsend e.o. wordt gemaakt. Anderzijds zullen de scholen en opleidingsinstituten aanwezig zijn om de bedrijven ondersteuning te bieden om de jeugd te kunnen begeleiden en voorlichten op hun weg richting hun toekomst.

Doelgroep

Als organisatie zullen wij de kinderen tussen 8 en 14 uit Woudsend en de wijde omgeving benaderen om een kijkje te komen nemen op ons Technoplein.

technoplein woudsend

Bedrijven

De volgende bedrijven en organisaties zullen aanwezig zijn op het Technoplein:

Wanneer: zaterdag 5 mei en zondag 6 mei van 11:00 - 17:00 uur.

Reizend muziektheater zoekt: muzikanten, zangers en spelers
Een elftal culturele centra in Súdwest Friesland gaan in het kader van LF 2018 laten zien dat er op het gebied van cultuur het nodige gebeurt in deze regio. Het water vervult een belangrijke verbindende rol voor deze plaatsen, zowel in het verleden als nu.
Door middel van een rondvarend theaterspektakel slaan we samen een brug!
Voor het project zijn we op zoek naar muzikanten, zangers en spelers die zin hebben om mee te spelen in deze familievoorstelling. Een drijvend theater vaart vanaf juni 2018 langs elf locaties in Súdwest-Fryslân. Per locatie formeren we een speciaal koor, orkest en spelersgroep uit en rondom deze plaats. Professionele muzikanten, een dirigent, vier ervaren acteurs en een regisseur ondersteunen de amateurs in eigen dorp/stad.
Elke voorstelling zal dus uniek zijn vanwege de steeds wisselende locatie en wisselende samenstelling!
 
Eenbrugslaan
 

Verhaal
In de voorstelling zien we vier acteurs meerdere rollen vertolken. De vertellers nemen ons met humoristische verhalen mee in een stukje geschiedenis over het ontstaan van Súdwest-Fryslân, het IJsselmeer en de grote gevolgen voor vissersplaatsen. Boer Germ heeft andere problemen, namelijk op het gebied van liefde. Na wat hulp van een brugwachter, koppelaarster en een oude vrijster ziet hij in de verte de vrouw van zijn dromen in een bootje voorbij varen. Kies je voor land, kies je voor water? Waar voel jij je thuis?

Meedoen Muziek (Koor en Orkest)
Iedereen en elk instrument mag en kan meedoen! Met de voorwaarde dat de zangers affiniteit met zingen hebben en toon kunnen houden. En dat de muzikanten noten kunnen lezen en minimaal een B-diploma of een vergelijkbaar of hoger niveau hebben. De partijen zijn op niveau ingedeeld zodat zowel mensen die B-diploma hebben kunnen meedoen, maar ook voor doorgewinterde muzikanten krijgen een partij passend bij hun niveau. Al deze mensen met diverse instrumenten vormen zo het Brug Slaan Koor en Orkest. Zowel voor het koor als orkest hanteren we een limit van zo’n 50 deelnemers per locatie.

Meedoen Acteren
Ben je tussen de 11-16 jaar dan kun je mee doen!
We zijn op zoek naar een spelersgroep van ongeveer tien. Durf jij het aan om voor 200 man publiek te spelen? Heb je lef, uitstraling en zit je boordevol energie…geef je dan op en kom naar de workshopdag.
Hoe?
Ruim van te voren kan iedereen de partijen en meespeel/meezingbanden downloaden van de site: www.eenbrugslaan.nl. Je krijgt een mail als het klaar staat. Om de muziek te oefenen zijn er speciale workshopdagen waarin we geclusterd met de musici van drie voorstellingslocaties de muziek gaan repeteren. We verwachten dat iedereen de partijen zelf oefent en daardoor goed voorbereidt op de workshopdag verschijnt. Op de workshopdag zullen meerdere muzikaal-leiders aanwezig zijn om de muziek met jullie in te studeren en iedereen klaar te stomen voor de voorstelling.
De spelers oefenen met de regisseurs en weten na die dag precies wat ze op welk moment in de voorstelling moeten doen. Daarnaast staat er voor hen nog een aparte repetitieavond gepland. Op de dag van de voorstelling zal er een kleine doorloop zijn zodat iedereen scherp de voorstelling in gaat.
Bij de laatste voorstelling te Sneek komt iedereen die in een eerdere voorstelling heeft gespeeld samen, zodat de laatste voorstelling wordt gespeeld door een gigantische groep muzikanten/ zangers en acteurs. Op de dag van deze voorstelling hebben we daarom een extra repetitie om dit voor te bereiden.

Wanneer en Waar?
Locatie: Woudsend
Speeldatum: Donderdag 21 juni
Reservedatum: Donderdag 28 juni
Tijden Voorstellingsdag: 17.30-22.30 uur
Datum Workshopdag: zondag 17 juni
Plaats Workshopdag: De Driuwpolle Woudsend
Tijden Workshopdag: 10.00-15.30 uur
Het is van belang dat je alle data horend bij jouw locatie aanwezig bent. Zonder workshopdag geen voorstelling en andersom. Houdt ook de reserve datum vrij. Het is een openlucht voorstelling, dus we zijn afhankelijk van de weersverwachting.


Aanmelden tot 1 Maart 2018!
Aanmelden Orkest: Kilk hier
Aanmelden Koor: Kilk hier
Aanmelden Acteren: Klik hier
Voor vragen kunt je contact opnemen met Auck Couperus - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Tot een Brug Slaan!
Kijk voor meer informatie op: Een brug slaan

Rondvarend locatietheater waarin de acteurs van Sult bezoekers meenemen in een humoristisch, muzikaal verhaal waarin het publiek mag meezingen.

Súdwest Fryslân is voor een belangrijk deel gevormd door het water. Door de eeuwenlange invloeden van de zoute Zuiderzee en het zoete binnenwater. Water betekende overleven. Handel en visserij waren naast de landbouw belangrijke peilers voor de welvaart. Dorpen ontstonden langs het water, omdat alle vervoer over het water ging. Met een zoet IJsselmeer, de visserij die is ingeruild voor de recreatie en een geheel andere infrastructuur vandaag de dag is het amper meer voor te stellen.

lf2018 een brug slaan 1

ZOUT WEST gaat over het ontstaan van deze Súd Westhoek en over boer Germ die hartstochtelijk op zoek is naar een vrouw. Na wat hulp van een brugwachter, koppelaarster en een oude vrijster ziet hij in de verte de vrouw van zijn dromen in een bootje voorbij varen.

Kiest hij voor land, kiest hij voor water? Waar voelt hij zichthuis?

De acteurs van Teatergroep Sult nemen ons mee in een humoristisch en muzikaal verhaal waarin zelfs het publiek mag meezingen. Een beleving op en rond het water waar op elke locatie een spelersensemble van kinderen, een gelegenheidskoor- en orkest wordt samengesteld. Elke voorstelling op een unieke locatie met unieke participanten!

ZOUT WEST is een humoristische bewerking van de twee Friese volksverhalen Een verhaal zonder eind (1862) en De droom van het geluk op de brug (1941) geschreven door Robert van Dijk.
Regie is in handen van Anne Zijlstra en muzikaal leider is Kees van der Meer.

Van 14 juni tot en met 7 juli 2018 wordt in elf plaatsen aangemeerd in dit prachtige waterrijke gebied. De deelnemende plaatsen zijn: Stavoren/Warns, Koudum, Woudsend, Heeg, Balk, Oudega/Blauwhuis, Makkum, Bolsward, Workum, Oppenhuizen en Sneek.

ZOUT WEST is een productie van Stichting Een brug slaan in samenwerking met Teatergroep Sult. Kijk voor meer informatie op: www.eenbrugslaan.nl en www.teatergroepsult.nl.

KinderKunst Woudsend maakt samen met de kinderen van de beide basisscholen van Woudsend, de Meester van de Brugschool en de Bonifatiusschool van 2015 tot 2018 kunstwerken over hun dorp. KinderKunst Woudsend is een initiatief van Karina van Lent en Yolanda van Dongen. “Wij willen de kinderen betrekken bij het wel en wee van Woudsend. Hoe was het verleden, hoe gaat het nu en wat heeft de toekomst Woudsend te bieden? Daarnaast willen we kunst koppelen aan het dorp."

De kinderkunstwerken worden jaarlijks geëxposeerd in Woudsend. Uit de kinderkunstwerken worden ieder jaar vier genomineerden gekozen. De genomineerden gaan in 2018 exposeren in een Fries museum en worden onderdeel van de KinderKunstroute in de straten van Woudsend. KinderKunst Woudsend is een project voor Leeuwarden-Fryslân 2018.

Het thema voor 2018 zal uiteraard in het teken staan van Leeuwarden-Fryslân 2018. En alles wordt geëxposeerd in het leegstaande ASR gebouw in Woudsend.

Zaterdag 5 mei:12.00 - 18.00 uur
Zondag 6 mei:11.00 - 18.00 uur

Kijk ook op de website www.kinderkunstwoudsend.com

Kinderkunst 2018

Op zaterdag 5 mei 2018 wordt de 31e Brio Zeilmarathon gevaren. De wedstrijd voor open zeilboten wordt sinds 1988 jaarlijks georganiseerd door Watersportvereniging Onder Ons uit Terherne. Aan dit evenement kunnen maximaal 150 boten deelnemen. De route voert over een afstand van 60 km door het zuidwesten van Fryslân en ook door Woudsend. Onze fotograaf heeft vanaf de Hellingbrêge in 2017 een mooie fotoreportage gemaakt.

Bekijk hier de hele fotoreportage...

Brio Zeilmarathon 2017 Woudsend 17
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

De zeilwedstrijden om het kampioenschap van de Fryske Boerepreamen in 2018 zijn op 5 en 6 mei bij Woudsend op het Heegermeer. 

Datum: Weekend 5 & 6 mei 2018 - Zeilkompetitie - Wâldsein

Onze fotograaf heeft vorig jaar (2017) een aantal mooie foto's gemaakt.

Bekijk de foto's van zaterdag van de zeilwedstrijden Fryske Boerepreamen...

Bekijk de foto's van zondag...

Zeilwedstrijden Fryske Boerepreamen 2017 Woudsend 27
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Op zaterdag 28 april van 13:00 tot 18:00 uur is er weer de opening van het watersport seizoen in Heeg en Woudsend.
Verbindend element tussen de tussen de beide dorpen is een vaarverbinding tussen Heeg en Woudsend, met twee klassieke salonboten.
Bezoekers kunnen doorlopend gratis heen en weer varen tussen beide dorpen.
Een leuke vaartocht over het Heegermeer en de Woudsenderrakken.
Te gast zijn in Woudsend, om de beurt, drie dweilorkesten uit Heeg.
Doorlopende muziekoptredens op het MFC-plein bij de passantenhaven met kraampjes en kinderattracties.

Datum: zaterdag 28 april 2018 van 13:00 tot 18:00 uur.

Woudsend

Opening voorjaarsexpo en landart LINEN YN STED op 24 maart 2018 om 14 uur

Met een spetterende muzikale performance openen we de voorjaarsexpositie en het tweede landart project LINEN YN STED oftewel Lijnen in de stad geopend.Een bijzonder landart voor Culturele Hoofdstad 2018.
Dit landart van 36x36 meter krijgt vorm met strak gelijnde paden en sculpturen. Een muziekcompositie van stadsgeluiden laat de bezoeker beleven dat hij zich in een stad waant. Met de stadslandbouw, ontworpen door leerlingen van een VMBO college komt het platteland steeds dichter bij de stad te liggen.

Dit in aanvulling op het landart project Linen Yn Lân van Gerrit Terpstra en Yolanda van Dongen, dat in 2017 is neergelegd. Dit landart project geïnspireerd op de Victory Boogie Woogie van Mondriaan is een ode aan de kunstbeweging De Stijl en en vormt het oude slotenplan van Friesland. Een dynamisch schilderij van grassen en sloten dat de strijd aangaat met de elementen van de natuur. Dit kunstwerk in het landschap vormt met zijn divers begroeide perceeltjes een beeld van het platteland van voor de ruilverkaveling.

Tijdens de voorjaarsexpositie exposeren weer nieuwe kunstenaars en vertrouwde kunstenaars met nieuw werk. Exposanten in LINEN YN STED zijn: Gerrit Terpstra | Ruth Vulto | Anjet van Lingen | Johan Rumpt | Gjalt Blauw | Ankie Hoevenagel | Jochen Bremen | Annette Bremen | Søren Scharup | Ben Stolk | Frans van der Werff | Johan Keus | Leerlingen van het Nordwin college olv Afke Hepkema.
Exposanten in de galerie: Carola Schapals | Lolkje van der Kooij | Sophia de Vries | Anjet van Lingen | Johan Rumpt | Søren Scharup |Gusta de Groes | Frans van Berkel | Yolanda van Dongen

Adres: Heechsicht, Nummer 2 8553 MP Indijk.

Heechsicht - LINEN YN STED