Fryslân heeft een breed scala aan galeries en ateliers die uw bezoek meer dan waard zijn. Met vaste en wisselende exposities bieden zij een zeer gevarieerd kunstaanbod. Hun kunstcollecties bestaan uit o.a. schilderijen, keramiek, beelden, sieraden of foto's. Bezoek ook één van de beeldentuinen in Fryslân.

De Friese galeries en ateliers zijn niet alleen leuk om kunst te bekijken, maar zijn ook zeker de moeite waard om kunst aan te schaffen. Zo neem je het Friese gevoel mee naar huis. Natuurlijk is de regionale kunst ook bijzonder leuk om als souvenir cadeau te doen.

De galerie is gevestigd in een woonhuis. Een Rijksmonument dat al meer dan tweehonderd jaar staat en gebouwd is in de classicistische stijl. Begin vorige eeuw is het pand een pastorie geweest. In de jaren zeventig is het weer particulier bezit geworden. Iris woont er nu bijna twintig jaar met veel plezier. Enkele jaren geleden is het pand grondig verbouwd en geschikt gemaakt voor expositie doeleinden. De galerie heeft wisselende exposities en is geopend van mei tot en met september. De collectie is tijdens openingsuren van de galerie te zien, maar u kunt het hele seizoen ook een aparte afspraak maken zodat u zich rustig kunt verdiepen in de unieke stukken.
Elke kunstenaar heeft zijn eigen persoonlijke inspiratiebron en boodschap. Ontleend aan mensen, natuur, historie, emoties, reizen, gebouwen. Vertaald in objecten met gebruikmaking van uiteenlopende materialen, die bijdragen aan de kracht van het object.

Iris zoekt voor haar collectie bijzondere stukken, maar met een hoge toegankelijkheid. Geen ‘L’art pour L’art. Dat is een bewuste keuze. Wat zij probeert toe te voegen aan het tentoongestelde werk is de sfeer van de galerie. Vriendelijk, rustig genieten van mooie dingen, misschien ook even kennismaken. Naast de zomercollectie is uiteraard ook de vaste collectie zilveren sieraden de moeite van het bezichtigen waard.

galerie iris anders mooi 1

In 2014 en 2016 heeft Iris 'Kunst aan de Ee' georganiseerd. 10 dagen, 100 kunstenaars, 1000 kunstwerken. Met schilderijen, keramiek, glas, brons, hout, textiel, steen en sieraden. Uit Fryslân, maar ook van ver daarbuiten. Een megamanifestatie die Woudsend tien dagen lang omtovert in een kunstdorp. Het was een groot succes. Tevreden kunstenaars en duizenden enthousiaste bezoekers.
Kunst aan de Ee zal ook in 2018 plaatsvinden. In de periode 29 juni tot en met 8 juli tonen 60 gerenommeerde kunstenaars hun werk gedurende 10 dagen op ruim 3.000 m2 tentoonstellingsvloer. Professionele kunst in de vorm van schilderijen, glas, fotografie, keramiek, steen, sieraden, brons en nog veel meer.

De expositie is dagelijks geopend van 13:00 tot 17:00 uur en in de weekenden van 11:00 tot 17:00 uur. Avondopenstelling op de vrijdagen van 19.00 tot 22.00 uur.
Woudsend zal bezoekers aan Kunst aan de Ee gastvrij onthalen. Na een bezoek aan de kunstexpositie is het goed toeven in het watersportdorp: zonnige terrassen, heerlijke restaurants, gezellige winkeltjes.
Maak kennis met de rijke historie van het mooiste dorp van Friesland.
www.kunstaandeee.nl

Voor een galerie is Woudsend een uitstekende omgeving. De rust, de goede sfeer en het hartelijk welkom geven een extra dimensie aan de beleving van een mooie kunstobjecten. Ten overvloede dus: u bent altijd welkom om op uw gemak de galerie te bezoeken. Geniet van de kunst in huis en tuin. Er wordt uitgekeken naar uw komst.

Openingstijden 2018
Geopend van 19 mei t/m 9 september, elke zaterdag, zondag en feestdagen van 13:00 tot 17:00 uur, bezichtiging op afspraak is ook mogelijk.

Adres: Iewal 26 Woudsend, telefoon: 06-83171522
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer informatie op: www.irisandersmooi.nl

galerie iris anders mooi 2

Bekijk hier de promotie video van Iris Anders Mooi!

De galerie staat in 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een belangrijke kunstbeweging in Nederland. Als ode aan De Stijl is bij galerie Heechsicht het landart project LINEN YN LÂN "neergelegd". Geïnspireerd op het onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie heeft Gerrit Terpstra in samenwerking met Yolanda van Dongen een lijnenpatroon ontworpen en uitgevoerd van kleine sloten in het grasland bij galerie Heechsicht. Een dynamisch schilderij van grassen en sloten dat de strijd aangaat met de elementen van de natuur. Een periscoop en drone opnames laten het lijnenpatroon van bovenaf zien; maar u kunt er ook doorheen lopen en het "schilderij" ervaren.

galerie heechsicht 1

Tijdens de zomerexpositie exposeren weer nieuwe kunstenaars en vertrouwde kunstenaars met nieuw werk. Exposanten zijn: Greetje Feenstra - Marianne Fontein - Sophia de Vries - Joost Witte - Ewout Vis - Katinka Fick - Gusta de Groes - Gerrit Terpstra - Gjalt Blauw - Ben Stolk - Lucia de Groot - Yolanda van Dongen - Yvon Feenstra - Lot Brandt - Frans van der Werf

Bij de galerie hoort een gezellige Theeschenkerij, die bij goed weer geopend is. Vanuit de theeschenkerij op het terras en onze knusse buitenhuiskamer heeft u een geweldig uitzicht op het Heegermeer. U kunt daar genieten van het landart project, de inspirerende beelden op terras en weiland onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee met een huisgemaakte stukje taart. Ook een high tea is mogelijk.

galerie heechsicht 2

Openingstijden galerie en theeschenkerij 2017
Het landart project, de  galerie en theeschenkerij zijn open van 9 april tot 2 oktober in de weekenden van 13:00 tot 17:00 uur en op mooie zomerse dagen in de zomervakantie. Daarnaast ook geopend op afspraak.

Adres: Nummer 2 Indijk, telefoon: 06-27071053
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer informatie op: www.heechsicht.nl

Kunst met een noordelijk tintje...
Op 10 juni 2018 opent in Woudsend een nieuwe kunstgalerie onder de naam Galerie LYTS.
De galerie is gevestigd in een rijksmonument uit 1805, genaamd “De Bakkerij”, aan de Midstrjitte 63 te Woudsend.
LYTS (Fries voor KLEIN) is een initiatief van Tjeerd Meijer, die na een carrière van ca. 38 jaren in de advocatuur en naast zijn bestaande activiteiten als bedrijfsadviseur tijdens de zomer in Woudsend als galeriehouder actief wordt.
Vertrekpunt is een in de loop der jaren opgebouwde privé collectie schilderijen. Deze collectie bestond aanvankelijk vooral uit kleine schilderijen. Veelal landschappen en bloemstillevens. “LYTS” refereert aan de geringe omvang van de werken alsmede aan het gegeven dat kleine schilderijen aantrekkelijk geprijsd kunnen worden. Daarmee zou de kunst ook voor een groter publiek toegankelijk worden.
LYTS wordt nu vooral geïnspireerd door expressionistische stromingen zoals Groninger Kunstkring De Ploeg en de Bergense school.
In de collectie ligt de nadruk op het werk van Noordelijke schilders. Zo is recent een fraaie gouache van Gerrit Benner (de Sneeker waterpoort) aangekocht. Onder de eigen collectie bevinden zich onder andere werken van de Groninger Kunstkring De Ploeg en van de Bergense school. Voor een overzicht van de collectie wordt verwezen naar de website www.galerieLYTS.nl.
In LYTS zal jaarlijks tijdens de zomermaanden – naast schilderijen uit de eigen collectie – werk worden getoond van in Noord-Nederland werkzame schilders. De openingsexpositie begint op 10 juni a.s. en toont werk van de in Groningen wonende en werkzame Ilse Brul (www.ilsebrul.nl). Voor nadere gegevens over Ilse Brul wordt naar de bijlage verwezen.
De opening zal worden verricht door Meindert Seffinga, directeur van het Fries Scheepvaart Museum, gevestigd te Sneek. Bijzonder is dat tot de collectie van dit museum een tweetal uit “De Bakkerij” (nu galerie LYTS) afkomstige bedstedenwanden in Lodewijk de XV-de en Lodewijk de XVI-de stijl behoort.
Muzikale omlijsting van de opening door Duo Odessa, viool (Koos Koopmans) en accordeon (Joost van Son)
De expositie loopt van 10 juni tot en met 26 augustus 2018.

Openingstijden 2018
Geopend van 10 juni t/m 26 augustus, elke zaterdag & zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Adres: Midstrjitte 63 Woudsend 
E-mail: Galerie Lyts

Kijk voor meer informatie op: www.galerielyts.nl