In Woudsend staan twee molens, een korenmolen en een houtzaalmolen. Beide zijn in werking en regelmatig te bezichtigen. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Korenmolen ‘t Lam is de oudste korenmolen van Fryslân en staat in Woudsend, waar de molenaar en zijn vrouw koren en graan ambachtelijk malen tot meelproducten en diverse broodmixen.

molen lam 1
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Echte ambachtelijke molenaarsproducten maken ons uniek in Fryslân. Molenaar Cees Notenboom: “Het is een 17e eeuwse korenmolen, de oudste in Fryslân. Wij malen hier diverse graansoorten op biologische wijze tot meel. Puur ambachtelijk werk. Dat zie je bijna niet meer. De granen halen wij zoveel mogelijk van bioboeren uit de streek. Het meel gaat naar bakkers in de regio, maar ook naar de Friese bierbrouwer Us Heit, die van de granen een heerlijk bier maakt”.

Het mooiste beroep van de wereld

“Ik zou met niemand willen ruilen. Rijk word ik nooit, maar gelukkig ben ik nu al. Ik werk als de wind waait. Ik bezorg het meel bij bakkers, midden in de nacht, als normale mensen slapen. Ik heb eigenlijk nooit vrij, want de verantwoordelijkheid is er altijd. We gaan ook bijna nooit op vakantie. Maar ja, daarvoor in ruil heb ik het mooiste beroep van de wereld”.

Gezellige winkel

Marjon beheert de winkel onder de molen: “Wij verkopen onder andere speciale bakmixen om suikerbrood, kruidkoek en pannenkoeken te maken. De meeste van onze producten zijn nergens anders verkrijgbaar. Dat maakt ons echt wel een beetje uniek”.

Molen ‘t Lam: een prachtverhaal

Er is ontzettend veel te vertellen over ‘t Lam. Over de geschiedenis, over de techniek van de molen, over het molenaarsberoep, over de toekomst, over biologisch boeren. Cees vertelt er graag over: “Dat verveelt me nooit. Ik ben trots op ons bedrijf. Het is gewoon een prachtverhaal en ik deel dat graag met anderen’. Marjon voegt daar fijntjes aan toe: “En als Cees uitgepraat is dan komen mensen uitrusten in mijn winkeltje. Altijd heel gezellig. Mensen wisselen bakrecepten uit en soms lijkt het wel een proeverij”.

molen lam 2
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Adres: Molestrjitte 4, 8551 NZ Woudsend.
Openingstijden van de winkel: woensdag 13:00 - 17:00 uur, donderdag, vrijdag en zaterdag 10:00 - 17:00 uur.
Openingstijden van de molen: zaterdag 10:00 - 17:00 uur of op afspraak.

Kijk voor meer informatie op: www.molenhetlam.nl

Fotograaf Thomas Mayer heeft een mooie fotoraportage gemaakt van deze molen: http://thomasmayerarchive.de/categories.php?cat_id=3355&l=english

Omrop Fryslân: Op mûne 't Lam yn Wâldsein

De Jager is één van de drie werkende houtzaagmolens in Fryslân. De andere twee zijn de De Rat in IJlst en De Zwaluw in Birdaard. De molenaars verzagen bomen die ze uit de omgeving aangeboden krijgen.

molen de jager vanaf brug
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Houtzaagmolen “De Jager” is een typische Friese molen, een achtkante houten bovenkruier op vierkante onderbouw. De molen heeft drie zolders en een Friese korbeelconstructie. Het geheel, ook de aangebouwde zaagschuren, staat op gemetselde klippen. De kap en de romp zijn gedekt met riet. De molen heeft drie zaagramen.

Aangenomen mag worden dat 1719 het bouwjaar van houtzaagmolen “De Jager” is en Jelle Jurjens de eerste eigenaar. Deze Jelle Jurjens was belangrijk genoeg om een bijnaam te verwerven, een bijnaam die aan eerste klas hout herinnert: Jelle Zoethout. In 1935 sneuvelde een roede van de molen in een zware storm. Op windkracht draaien was daarna lange tijd onmogelijk. Pas in 1975 werd de molen grondig gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. De laatste restauraties zijn in 1994 en 2009 uitgevoerd. Houtzaagmolen “De Jager” is sinds de restauratie weer in bedrijf en wordt door vrijwillige molenaars gerund. De molen is elke zaterdag voor het publiek geopend. Er zijn altijd molenaars aanwezig die u graag alles vertellen over de geschiedenis en de werking van de molen. Ook kunt u de molen in bedrijf meemaken. Een machtig gezicht...

En tenslotte: vanaf de bovenring kunt u genieten van één van de mooiste uitzichten in Fryslân. Een extra reden om voor deze parel onder de Nederlandse molens een paar uur uit te trekken.

molen jager 1
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

molen jager 3
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Adres: Ald Wyk 18, 8551 PR Woudsend.
Openingstijden: zaterdag van 09:30 tot 17:00 uur, buiten deze tijden raden wij u aan om een afspraak te maken met de molenaar.

Kijk voor meer informatie op: www.houtzaagmolendejager.nl

Fotograaf Thomas Mayer heeft een mooie fotoraportage gemaakt van deze molen: http://thomasmayerarchive.de/categories.php?cat_id=3356&l=english

De Friese Molendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 april.

Kijk ook op: www.friesemolendagen.nl

Ontdek het ambachtelijk handwerk

Handmade! Dat geldt voor veel molens in Fryslân en daarbuiten. Ontdek deze prachtige bouw en fabricage wijze. Ontdek de molen. Want er is geen één gelijk!

Geniet van het Friese landschap

Overal in de provincie zijn er tal van prachtige locaties waar de molen zich als ”eyecatcher” de biotoop op positieve wijze beïnvloed. Van dorp tot platteland, een draaiende molen geeft een wenk naar het verleden.

Er zijn plekken om opnieuw ontdekt te worden

Friese molens staan overal. Zelfs op plekken waar je snel aan voorbijgaat of het juist niet wist. Pak deze dag en vergroot ”opnieuw je kijk” op Fryslân. ’Je komme oars thûs’!

Een stelling met uitzicht

Molens met een stelling. Klim en ga hoog en voel de wind als je naar beneden kijkt. Adembenemend mooi uitzicht en het gezoef van de voorbij komende wieken.

 

friese molendag

De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden.

molen open woudsend
Foto: Goossens (Touristinfo Woudsend)

Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen van binnen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar.

Kijk voor meer informatie op: www.molens.nl

Tijdens de Nationale Molendag zijn de molens in Woudsend alleen op zaterdag geopend!

de hollandsche molen