Wanneer u aan Fryslân denkt, denkt u misschien niet direct aan wandelen. Toch heeft Fryslân op het gebied van wandelen genoeg te bieden. De uitgestrekte natuur, bossen, wadden en wateren bieden vele mogelijkheden voor u om eropuit te trekken.

Wilt u even ontsnappen aan de drukte van alledag? Even gezellig bijpraten met vrienden of familie? Of gewoon lekker genieten van de buitenlucht? Loop dan mee op zaterdag 30 juni 2018.

gaasterlandse heuvelen wandeltocht

De wandelcommissie van R.K.V.V. Bakhuizen organiseert al weer voor de 7e keer een wandeltocht door het prachtige gebied van de Gaasterlandse bossen.
Gaasterland hoort bij Fryslân, maar het wekt niet direct die indruk.
Hier geen vlaktes maar glooiend landschap met hier en daar een houtwal.
Landijs vormde in de voorlaatste ijstijd dit heuvelachtige natuurgebied dat bij uitstek ideaal is voor een mooie wandeltocht.
In dit stukje in de zuidwesthoek van Fryslân liggen meren, vaarten en sloten. Pittoreske dorpjes worden afgewisseld met typische, weidse vergezichten en de prachtige bossen van Gaasterland.

15 km – starttijd: van 09:00 t/m 10:30 uur
30 km – starttijd: van 08:30 t/m 09:30 uur

Kijk voor meer informatie op: www.wandeleningaasterland.nl

Van dinsdag 8 t/m zaterdag 12 mei 2018 wordt de 72ste Elfsteden Wandeltocht georganiseerd! U wandelt vijf dagen lang door mooi Fryslân. Het is een geweldige uitdaging en tegelijkertijd een heerlijke ontspanning om de Tocht der Tochten zelf af te leggen en die prachtige elf Friese steden te 'bedwingen'. De tocht start en eindigt als vanouds in de hoofdstad Leeuwarden met als doel het felbegeerde Elfstedenkruisje te bemachtigen.

elfstedenwandeltocht logo

Eén of meerdere dagen wandelen? Is een vijfdaagse tocht nog net iets te veel van het goede of ontbreekt u de tijd? Er is een mogelijkheid om één, of meerdere etappes te wandelen. Mocht u al eens één etappe hebben gewandeld dan kunt u dit jaar gewoon een andere etappe doen.

Kijk voor meer informatie op: www.elfstedenwandeltocht.nl

elfstedenwandeltocht 02

elfstedenwandeltocht 03

elfstedenwandeltocht 04
Foto's: Stichting Friese 11-Steden Wandeltochten

Lengte: 12 km wandelen
Startpunt: Oudemirdum, bezoekerscentrum Mar en klif, ongeveer 14 km (15 minuten met de auto) vanaf Woudsend

Wandel door het onverwachte Friese landschap van Gaasterland, een glooiend landschap met hier en daar een houtwal. Met de omliggende bossen en de glooiende weilanden leent dit afwisselende landschap zich prima voor een fiets- of wandeltocht.

Download hier de route

natuurmonumenten wandelroute gaasterland

Bron: www.natuurmonumenten.nl

Lengte:  2-3 uur wandelen
Ongeveer 10 km (9 minuten met de auto) vanaf Woudsend.

De bossen rond Sint Nicolaasga laten zich vanaf meerdere punten goed verkennen. De mooie afwisseling van bossen, akkers, weiden met boerenplaatsen en landgoederen vormen een aangenaam voorbeeld van de rijke Friese cultuurhistorie. In het kader van de landinrichting is er jonge aanplant gerealiseerd tussen Wilhelmina-oard en Huis ter Heide. Een groene verbindingscorridor tussen de landgoederen Wilhelmina-oard en Landgoed Eysinga State aan weerskanten van het dorp. Het is heerlijk struinen over zandwegen en smalle bospaden.

De wandeling maakt een halve cirkel om het dorp Sint Nicolaasga en is mooi in alle seizoenen. In de lente fleurig met de frisgroene bomen en takken, in de zomer schaduwrijk onder het dichte bladerdak, in de herfst kleurig tussen vallend blad en in de winter beschut tegen de koude wind en wellicht met knerpend sneeuw onder de laarzen.

Download hier de route

wilhelminaoard

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/wilhelmina-oard

Lengte: -
Ongeveer 11 km (12 minuten met de auto) vanaf Woudsend.

Weinig gebieden van It Fryske Gea hebben zo’n kenmerkende entree als het Wikelerbosk of het Van Coehoornbosk zoals het ook wel wordt genoemd. Het is de poort van de oprijlaan naar de voormalige buitenplaats Meerenstein, gebouwd in opdracht van de vestingbouwer Menno van Coehoorn. Hij liet ook het Wikelerbosk aanleggen. Bijzonder is de stinzenflora in het voorjaar, maar het bos is in alle jaargetijden prachtig. Wyckelers zijn met recht trots op hun dorpsbos vlak achter de Vaste Burchtkerk.

Download hier de route

wikelerbosk

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/wikelerbosk

Lengte: 3,5 of 6,5 km wandelen
Ongeveer 14 km (14 minuten met de auto) vanaf Woudsend.

Van de 58 natuurgebieden van It Fryske Gea neemt het Rysterbosk in het glooiende Gaasterland een bijzondere plaats in. Het bos bij It Murnzerklif aan de oever van het IJsselmeer was in 1941 één van de eerste gebieden van de jonge natuurorganisatie. Natuurmonument is een terechte titel voor het 173 hectare grote gebied met 26 kilometer wandelpad. Het bos is vrij toegankelijk op wegen en paden. Honden mogen alleen aangelijnd mee. Vanuit de werkschuur de Wyldtskuorre vinden regelmatig excursies plaats.

Download hier de route

rysterbosk

Kijk hier voor meer informatie: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/rysterbosk

Lengte: 12 km wandelen
Ongeveer 29 km (26 minuten met de auto) vanaf Woudsend.

Ruim 500 hectare ongereptheid omvat de ruige wildernis van het Easterskar die verscholen ligt achter de Hoge Dijk bij Rottum. De weg Heerenveen-Echtenerbrug vormt de noorderlijke begrenzing van het natuurgebied. Het geluid van passerende auto’s dringt gelukkig niet ver door in het natuurgebied. De stilte, het geruis van de wind, geritsel van riet en vogelgezang overheersen. Deze rondwandeling van 12 kilometer begint bij minicamping de Frije Fries aan de Schoterweg. Parkeren mag in de berm. Vanuit het in cultuur gebrachte boerenland wandel je de zo wildernis in.

It Fryske Gea heeft ook 2 vaste paaltjesroutes uitgezet. De gele route aan de oostkant vanaf de Bisschopsweg in de richting van Rottum is vanwege het broedseizoen alleen van 1 juli tot 15 maart beloopbaar. Starten kan vanaf de parkeerplaatsen aan de Gaasterweg, de Bisschopsweg en de Scharweg. Na perioden met regen verdient het aanbeveling om hoge dichte wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Het gebied kan flink zompig zijn.

Download hier de route

easterskar

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/easterskar

Lengte: -
Ongeveer 30,3 km (28 minuten met de auto) vanaf Woudsend.

Het Taconisbosk ligt in de gemeente Heerenveen, aan de zuidkant, ten westen van de A32. Het startpunt van de wandeling is op twee punten aan de Rotstergaastweg in Nieuweschoot.

Verrassend! Dat is wellicht de beste benaming voor een bezoek aan het Taconisbosk. Het bos is onderdeel van een cultuurhistorisch landschap met een agrarisch karakter. Daar dwars doorheen slingert het historische tsjerkepaad, (kerkenpad), over weilanden met klaphekjes, langs houtwallen, maar ook langs een monumentaal kerkje met klokkenstoel. Het gebied ligt op een zandrug, een oeroude oeverwal van de rivier de Tsjonger, de natuurlijke grens tussen de gemeenten Heerenveen en Weststellingwerf. De plaatsnaam Nieuweschoot wijst daar ook op. Schoot betekent hooggelegen land.

Download hier de route

taconisbosk

Kijk voor meer informatie op: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/taconisbosk

Wandelnet is het startpunt voor wandelend Nederland.
Ontdek 10.476 km aan mooie wandelroutes!

Lange-Afstand-Wandelpaden Fryslân:

 Streekpaden:

NS-wandeling:

OV Stappers:

wandelnet logo

Kijk voor meer informatie op: http://wandelnet.nl/themas/wandelroutes-friesland

Trek er op uit in Fryslân. Met deze routes kom je langs de mooiste plekjes in de provincie en hoef je niks te missen. Er zijn diverse routes beschikbaar, er is voor ieder wat wils.

logo frieslandnl

In de database van Friesland.nl vindt u veel wandelroutes in de provincie Fryslân.

wandelen natuur 01